Zwitserland schrapt het WK-wielrennen, en nu?

Paniek bij zowel de renners als bij de UCI.

Stel, je bent het talent van de eeuw, je luistert naar de naam Remco Evenepoel, en stiekem hoop je het palmares van Eddy Merckx bijeen te rijden in je carrière. Dan moet je wel de kans krijgen, natuurlijk. Om wereldkampioen te kunnen worden, moet je eerst de koers kunnen rijden.

De ploeg van Patrick Lefevere had al min of meer in Zwitserland een zaaltje besteld om Remco met zijn regenboogtrui te kunnen vieren, maar de Zwitsers hebben het WK afgeblazen wegen corona-gevaar. Daar gaat een mens van vloeken. Evenepoel had zelfs speciaal getraind op kort venijnig klimmen en spreekt richting UCI de wens uit dat ze een soortgelijk parcours mogen vinden.

Die UCI heeft al een paar moeilijke jaren achter de rug en stevent in 2020, als gevolg van de coronacrisis, af op bloedrode jaarcijfers. Het WK is normaal de belangrijkste individuele bron van inkomsten. De 12 miljoen euro die ze daar mee hoopten te verdienen, zal er niet meer inzitten. Een organisatievergunning kost zo’n 5 à 7 miljoen euro, maar geen enkele organisatie die dat op zo’n korte tijd nog kan/wenst te betalen.

“Alle energie nu gaat naar het vinden van een nieuwe WK-locatie”, zei voorzitter David Lappartient gisteren in een videoboodschap. En hopen op de tv-gelden. De kans bestaat dat er enkel een WK komt voor de elite en dat de jeugd naar de regenboogtrui mag fluiten.

Waar en wanneer dan? Het Italiaanse Veneto? Bretagne?

Time will tell.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More