Zware rellen met allochtonen in Anderlecht (video)

“Het is duidelijk dat ze geen eer willen bewijzen aan de overleden jongeman, maar uit zijn op een confrontatie met de politie.”

Dat zijn de woorden van de Anderlechtse burgemeester Fabrice Cumps (PS) die gisteren om versterking vroeg om een 100-tal allochtone relschoppers aan te kunnen. Ondanks de lockdown en het verbod op samenscholingen was er via sociale media onder de hashtag #JusticePourAdil opgeroepen om zaterdagmiddag samen te komen in Anderlecht. Het waren dan ook niet alleen jongeren uit Anderlecht die de boel kort en klein kwamen slagen.

De rellen waren een gevolg van een dodelijk ongeval vrijdagavond. Toen vond ene Adil (19) het nodig om een met een vriend een controle van de politie te ontvluchten. Met zijn scooter ging Adil ‘Tom en Jerry’ spelen met de achtervolgende politie en reed frontaal in op een tweede politiepatrouille van de anti-criminalitietsbrigade. Adil reed in de tegenovergestelde richting van het verkeer omdat hij een bestelwagen probeerde in te halen. Hij stierf ter plaatse.

Voor allochtone heethoofden was dit een ideaal excuus om uit hun kot te komen en nog een keer een robbertje te gaan vechten met de politie. Dat het bovendien paaswekend was, was mooi meegnomen. Met #JusticePourAdil riepen ze op de sociale media op om af te zakken de wijk rond het Raadsplein in Anderlecht.

Rond 14 uur begonnen ‘de rellen van de schande’ en het bleef onrustig tot diep in de nacht. Vier combi’s werden beschadigd en één politievoertuig werd geplunderd. Een relschopper ging aan de haal met een politiewapen en lostte drie schoten in de lucht. Ouders van jongeren, ook van de jongeman die overleed, en ook een imam kwamen ter plaatse en probeerden de amokmakers te kalmeren en te overtuigen om naar huis te gaan. Maar het bleef de hele avond onrustig. Er werden 43 arrestaties verricht.

Laten we hopen dat er inderdaad “justice” komt en dat de maatschappij eens met een hashtag oproept aan de bevolking van dit land om een signaal te geven dat dit soort van afwijkend gedrag in een democratische rechtsstaat niet wordt geduld.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More