Zuid-Afrikaanse mutatie zal onze grenzen sluiten

“We willen de redelijke controle over het virus niet kwijtspelen.”

Niet de Britse, maar de Zuid-Afrikaanse en de Braziliaans varianten zijn de nieuwe ingrediënten voor een horror-cocktail. We schreven in het begin van de week in P-magazine dat de Zuid-Afrikaanse variant de Britse zou doen vergeten.

Viroloog Marc Van Ranst nuanceert en spreekt in de voorwaardelijke wijs om een overreactie als die van Edegem op de Britse variant te vermijden.

De Zuid-Afrikaanse variant zou meer overdraagbaar zijn en men is niet zeker of de huidige vaccins deze variant aankunnen. Ook in Brazilië zijn varianten van het virus ontstaan, met iets veranderde uitsteeksels, de ‘sleutels’ waarmee het virus zich toegang tot menselijke cellen verschaft. De menselijke afweerstoffen zouden ook hier minder vat hebben op die vernieuwde sleutels. Met als gevolg dat wie het virus eenmaal heeft gehad, de tweede keer opnieuw net zo ziek kan worden als de eerste keer en dat het vaccin (mogelijks) niet zou werken.

Voorlopig zijn er alleen nog maar aanwijzingen dat de vaccins minder goed werken, maar de snelle evolutie van deze varianten suggereert dat het voor het virus mogelijk is om te veranderen in een vaccinresistente vorm.

De nieuwe varianten geven De Croo alvast een argument om straks met het Overlegcomité onze grenzen te sluiten.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More