Zuhal Demir: Zuhal Moeial, Groene Hoer, of een zegen voor de politiek?

De wekker van de Wetstraat.

Zuhal Demir(N-VA) heeft dan toch een ‘misschien’ boven moeten bovenhalen voor de collega’s omdat die geshockeerd waren dat ze uit hun zomerslaapje waren gehaald. Nadat Jan Jambon (N-VA) aan de camera’s had gezegd dat Demir met haar demarche wat te voortvarend was geweest, zei Zuhal even later tegen diezelfde camera’s: “Te voortvarend? Na twintig jaar?” Dat is er eentje die geschiedenisboekjes ingaat.

De meerderheidspartijen schoten haar af omdat Demir out of the blue om een commissie vroeg die eindelijk maar eens moest onderzoeken waarom een ernstige vervuiling in Zwijndrecht niet wordt aangepakt, terwijl dat al van 2004 bekend is. Hilde Crevits haalde haar grofste tsjevengeschut boven, riep verontwaardigd dat Demir al twee jaar niets had gedaan en liep vervolgens met een gespeelde woede weg van de micro’s zodat ze niet hoefde te zeggen dat CD&V al 20 jaar niets met de klacht had aangevangen.

Uiteindelijk moest Demir, na een ministerraad van 2,5 uur, op de blote knietjes verklaren dat het “misschien beter was geweest om het eerst hier met de collega’s te bekijken”.

Daarmee krijgen de verontwaardigde politici gelijk, maar ze kunnen er niet mee verhinderen dat Demir het hart van Vlaanderen heeft gestolen. Een minister die het lef heeft om tegen de haren van ingedommelde politici in te strijken, zie je zelden.

“Vooral CD&V zit lastig in het dossier”, zegt een N-VA’er in ‘Het Nieuwsblad’. Die partij levert al jaren opeenvolgende ministers van Leefmilieu. Als de onderzoekscommissie op allerhande fouten stuit, dan komt de hete patat op hun bord terecht.” En het gaat al zo slecht met de patatjes bij CD&V.

Demir is een Limburgse mijnwerkersdochter van Koerdische ouders. Zij heeft een temperament waarmee ze herhaaldelijk op lange tenen trapt. Dat leverde haar de titel ‘Zuhal Moeial’ op. Een bijnaam die ze zelf koestert als een geuzennaam. Ook binnen N-VA gaan ze omzichtig om met haar bijzonder karakter. Voormalig defensieminister Sander Loones (N-VA) liet ooit ontvallen dat Bart De Wever ooit ook aan Zuhal Demir had gedacht als minister van Defensie, maar dat hij dat toen niet had gedaan “omdat we dan op een morgen wel eens wakker zouden kunnen worden met een gebombardeerd Istanboel”.

Demir kreeg haar zin met het stookoliefonds na een stevige aanvaring met de sector. En met de Boerenbond – een verzuild CD&V-bastion – ligt ze stevig overhoop omdat ze komaf wil maken met de negatieve effecten van landbouw op het milieu. De bijnaam ‘groene hoer’ hadden de tjeven in 2003 al voor Vera Dua, maar geven die volgaarne door aan dat Koerdische onmens.

Dankuwel Zuhal?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More