Zou jij 15.000 euro geven aan deze ouwe Bimmer? (foto’s)

Misschien wel, want stiekem is hij best bijzonder.

Ken je een schaap in wolfsvacht? Zo lopen rijden er tegenwoordig heel wat rond op onze Belgische wegen. BMW’s 118i met dik M-pack, Mercedessen A 180’s vermomd als dikke AMG’s, 110 pk sterke Audi A3-tjes in RS-kostuum: noem maar op. Fabrikanten van ‘premium’ hebben daarmee een nieuw gat in de markt gevonden. Om te kunnen adverteren met lage vanafprijzen, maken ze hun basismodel relatief goedkoop. Maar zo’n basismodel doet zo’n pijn aan je netvlies, dat je zo’n M-, AMG- of RS-pack wel moet aanvinken als je een representatieve auto wil. Da’s toch plusminus 5.000 euro meer per auto, met een koffiemolentje onder de kap die oogt als een sprintkanon.

Maar er zijn ook wolven in schaapsvacht…

Maak kennis met deze 316i Compact. De Compact was zo’n beetje het kneusje van de E36-klas. BMW wilde een graantje meepikken in de categorie van de hatchbacks, en kapte daarom als het ware de kont van een reguliere 3-serie. Bij de volgende generatie – E46 – paste men datzelfde trucje nog eens toe, maar de E90 kreeg geen Compact meer: die werd vervangen door de 1-reeks.

Deze 316 ziet er heel erg basic uit. Zelfs de bumpers zijn niet meegespoten in carrosseriekleur – dat was in de jaren negentig zo bij de goedkoopste versie van heel wat fabrikanten.

Het unieke zit echter onder de kap. Het 102 paarden producerend 1.6’sje werd vervangen door een 5,4-liter grote V12 met 326pk, uit een dikke 7-serie. Om al die paarden een halt toe te roepen wanneer nodig, kreeg het Compactje een volledig remsysteem van een M3.

Nog iets bijzonder: als zo’n ombouw in ons land zou gebeuren zou je dat nooit of nooit de weg op krijgen, maar in Nederland kan dat wel: de auto is gewoon zo grondig nagekeken en goedgekeurd. Op papier is het dus gewoon een Compact V12.

De sleeper wordt verkocht via Catawiki, en de verkopers hopen er toch plusminus 15.000 euro voor te vangen. Het hoogste bod staat op het moment van schrijven op 8.000 euro.

4

Image 1 of 5

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More