Zou het kunnen dat er een klein beetje gefoefeld werd met de coronacijfers?

EXCLUSIEF VOOR ABONNEES

De ene complottheorie is de andere niet: er gaat nogal wat rond op Twitter. En dan de dames en heren van het Overlegcomité, logen ze bewust, of hebben ze gewoon een kristallen bol?

‘t Is toch altijd spannend, zo’n Overlegcomité. Zelfs voor onze premier. “We hebben niet de beslissing genomen die we dachten te nemen”, zo begon hij. Ah, neen, de cijfers waren al wekenlang goed. Tot een uur voor het Overlegcomité zou beginnen. De ziekenhuizen stuurden hun cijfers door van daags tevoren – 25 februari dus – en die deden versoepelingen op het nippertje de das om.

“Ik kreeg kippenvel toen ik het cijfer zag”, klonk het. “204 ziekenhuisopnames, dat is teveel om nog toeval te zijn. Dat doet alle alarmbellen rinkelen. In een stijgende curve ging het de vorige keren nadien snel naar een piek.”

De Croo & Co wisten meteen dat er van versoepelingen dan toch geen sprake meer kon zijn. Er moest niet veel overlegd worden op dat Overlegcomité: voor versoepelingen is geen plaats. Punt. Of om het met De Croo’s gevleugelde woorden te zeggen: “Als het stormt, kan je niet opstijgen.”

Een uitspraak die door criticasters in twijfel getrokken wordt, want tijden veranderen. Zo was er bijvoorbeeld vroeger nog de uitspraak “Als je niet verkozen bent, kan je niet regeren”, maar die is inmiddels ook achterhaald.

Maar goed, we dwalen af. Half twitterend Vlaanderen had de bui al zien hangen. “Telkens gaat het goed met de cijfers, tot enkele dagen voor dat Overlegcomité samenkomt. Dat kan toch geen toeval meer zijn? Er wordt met de cijfers geknoeid”, is het besluit van velen.

Wie op Sciensano kijkt, die kan enkele dingen ontdekken.

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee?
Log hier in
en krijg toegang tot alle artikels en digitale magazines.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More