Zo ziet de kelder van Marc Dutroux er vandaag uit (video)

Vloggers dringen het huis in Marcinelle binnen.

‘Les Stars du net’ en ‘Dirty’ zijn twee vloggers die ‘Urbex’-filmpjes maken, filmpjes van verlaten – vaak industriële – panden. Op hun Facebook plaats het duo nu een filmpje van de horrorkelder van Marc Dutroux. Met de video willen ze ervoor zorgen dat niemand de horror van Marcinelle vergeet. “Deze video is een reden waarom deze man nooit vrij mag komen”, aldus de makers Valentino Provenzano en Nouchka Lévêque.

Op de video zie je het tweetal heel makkelijk het huis van Dutroux binnengaan, tot in de kelder waar Marc Dutroux zijn slachtoffers verborgen hield tot op de plaats waar Julie en Mélissa het leven lieten.. De mannen geven ondertussen commentaar en raken geëmotioneerd wanneer ze in de gele kelder terecht komen waar alles bijna precies nog zo is als toen de meisjes daar opgesloten zaten.

“Zie hoe klein het hier is. Ik kan niet eens rechtop staan. Ik moet hiervan huilen”, hoor je ze zeggen.

De video lokt verontwaardigde reacties uit: zowel een terugkerende walging om Dutroux als een een verontwaardiging over de video zelf.

Met de vrijlating van Lelièvre en het nakende einde van de hechtenis van Dutroux, nemen steeds meer mensen het recht in eigen handen. Dat levert vaak eerstegraads reacties van sympathie op, maar het is een zorgwekkende evolutie voor een rechtsstaat, waar rechters dienen te oordelen over de bestraffing van een misdaad.

De makers van de video hebben alvast aan de krant La Province laten weten dat ze niet respectloos willen zijn tegenover de slachtoffers en dat ze de video meteen zullen verwijderen als zij er om vragen.

In 2021 zal het huis gesloopt worden. Je kan je de vraag stellen of dat niet al veel vroeger moest gebeurd zijn. Nu is het een symbool van de horror, hopelijk wordt het een symbool van de hoop.

Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More