Zo ziet de allereerste onderwaterrotonde ter wereld eruit (foto’s)

Onderstaande foto’s zijn indrukwekkend.

Op sportief vlak stuurt België de Faeröer Eilanden altijd naar huis met een pandoering van jewelste, maar deze keer geven ze de hele wereld het nakijken. Want dit stukje verkeersinfrastructuur is een knap staaltje van techniek.

Maak kennis met de Eysturoyartunnilin. Neen, dat is niet het geluid van een kaaskroket die vast zit in de keel van Maggie De Block, maar de werkelijke naam van de Eysturoy tunnel. De elf kilometer lange tunnel verbindt de eilanden Streymoy en Eysturoy met elkaar.

Voorheen duurde de rit van de hoofdstad Tórshavn op het eiland Streymoy naar het eiland Eysturoy ruim een uur, met de komst van de tunnel is dit teruggebracht naar zestien minuten.

Het stokpaardje van deze tunnel is ’s werelds allereerste onderwaterrotonde. De rotonde is niet alleen functioneel, maar is ook bedoeld als kunstwerk dat automobilisten kunnen bewonderen terwijl ze van het ene eiland naar het andere reizen.

De rotonde werd vorige week officieel geopend met een geschatte kostprijs van ruim 53 miljoen euro, verspreid tussen 2014 en 2024. De duurste investering in de infrastructuur van de eilandengroep ooit en dat moet uiteraard terug verdiend worden.

De tol kost iets minder dan tien euro, tenzij je een abonnement hebt. Dankzij het 5G-netwerk binnen in de tunnel, kan je zelfs je rit livestreamen aan de rest van de wereld. Want de kleurrijke lichteffecten geven de rotonde nog een extra dimensie.

Kortom: een unieke bezienswaardigheid waar je gerust een rondje van het huis voor wil geven.

1

Image 1 of 6

 
 
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More