Zo profiteer je optimaal van Black Friday

Tijdens Black Friday vallen er koopjes te doen: dat wisten we al. Maar waar komt die ‘zwarte vrijdag’ eigenlijk vandaan?

Aan de andere kant van de Grote Plas bestaat Zwarte Vrijdag al lang, sinds enkele jaren ook bij ons. Het is in de US of A de dag die na Thanksgiving Day valt: de meeste werknemers hebben dan een dagje vrij.

Black Friday luidt het begin van het seizoen voor kerstinkopen in. Om mensen massaal naar de winkels te lokken, zijn er koopjes te doen. In Amerika zijn er zelfs tal van winkels die al om drie uur ‘s nachts de deuren openen, en niet zelden is het dan soms letterlijk knokken om bij de eersten binnen te zijn.

Waarom Black Friday, en niet pakweg Red Friday? Daarover bestaan verschillende theorieën:

De eerste keer dat de term ‘zwarte vrijdag’ gebruikt werd, was in 1869, en toen was die vrijdag wel degelijk ‘zwart’. De Wallstreet-financiers Jay Gould en James Fisk kochten samen zoveel mogelijk VS-goud op. Ze hoopten dat de prijs daardoor fiks zou stijgen, waarna ze weer met winst zouden verkopen. Helaas kwam hun plannetje op een gitzwarte vrijdag in september 1869 uit. De aandelen kelderden, en het ene bedrijf na het andere ging overkop.

Volgens een andere theorie komt de naam ‘Black Friday’ uit het Philadelphia van de jaren vijftig. In en rond de stad was het op de dag na Thanksgiving zo druk, dat je de stad niet meer in of uit geraakte.

Derde theorie: in de Verenigde Staten schreven de winkels in de jaren tachtig nog verlies in rode inkt in hun boekhouding, en hun winst in zwarte inkt. De dag na Thanksgiving zouden vele winkels dikke winst maken, en die dus met zwarte inkt neerpennen.

Ook bij P-magazine is het Black Friday. En bij ons betekent dat: maar liefst vijftig procent korting op een jaarabonnement. Voor nog geen twintig euro, heb je nu een jaar lang toegang tot onze unieke interviews en andere P-verhalen, kan je de spannendere foto’s van onze maandelijkse P-babe bewonderen én heb je ook nog eens toegang tot ons archief P-magazines van weleer, dat we tweewekelijks aanvullen met een nieuwe jaargang.

Dus: doe jezelf een plezier, en neem een P-abonnement!

Foto: Stephanie Bex, P-babe van deze maand.

 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More