Zo maakte men 120 jaar geleden de allereerste onderwaterfoto ooit (foto’s)

Je bent op reis geweest naar een tropisch paradijs? Uiteraard mogen dan ook niet de nodige onderwaterfoto’s ontbreken op je Instafeed met jij al dobberend tussen de kleurrijkste vissen ter wereld. Likes verzekerd! 

Onderwatercamera’s of waterdichte camera’s om de wonderlijke onderwaterwereld perfect vast te leggen, zijn vandaag de normaalste zaak van de wereld. Tot welke diepte je kan gaan hangt natuurlijk af van het type camera. Dat een onderwatercamera geen behuizing nodig heeft is ideaal. Hierdoor blijft hij lekker licht, compact maar dus ook waterdicht. Omdat onderwatercamera’s gemaakt zijn voor de buitenactiviteiten kunnen ze tegen een stootje, extreme temperaturen en zijn ze vaak valbestendig. 

Een luxe waar men meer dan 120 jaar geleden helemaal niet over beschikte. En toch slaagde in 1899 een zekere Franse bioloog met de naam Louis Boutan erin om als allereerste mens een foto onder water te maken. Hij was zo verliefd op alles dat zich onder de waterspiegel bevond, dat hij zijn leven wijdde om dit te tonen aan de buitenwereld.

Samen met zijn broer die zeer technisch was aangelegd, ontwikkelde hij een groot log systeem dat op een diepte van 50 meter foto’s kon nemen. Supermodern voor die tijd én het werkte! Hun eerste concept was een luchtdichte container met een camera erin, maar dit leverde te donkere foto’s op. Ook zou de combinatie van zuurstof met magnesium om een flits te maken, te ingewikkeld zijn onderwater.

Uiteindelijk kwam er een ontwerp waarbij er veilig kon worden geflitst én er scherpe foto’s gemaakt konden worden. De flitslamp werkte nu op alcohol en zat vastgemaakt aan een ton die gevuld werd met zuurstof. Een rubberen bolletje blies wat magnesium over de vlam om zo een flits te creëren. Onderstaande illustratie toont aan hoe dit eruit zag.

Waar het tegenwoordig slechts een milliseconde nodig is om je duckface vast te leggen, duurde het toen maar liefst een half uur om een foto te nemen. Dat leverde dit portret op van de Roemeense oceanograaf en bioloog Emil Racovitza, en het werd  gemaakt door  Boutan in Banyuls-sur-Mer in het zuiden van Frankrijk. 

Het bordje dat Emil vasthoudt staat omgedraaid en wie z’n best doet kan lezen dat er ‘photographie sous marine’ op staat. En zo ging deze bioloog de geschiedenis in als pionier op het gebied van onderwaterfotografie.

Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More