“Zo leef je vijf jaar langer”: dokters verklappen hun geheimen

Sommige medische professionals zweren bij yoga, een leven zonder alcohol, aromatherapie of meer seks, maar er zijn nog andere dingen die je kan doen om je eigen houdbaarheidsdatum te verlengen. Hieronder volgen een paar tot hiertoe goed bewaard gebleven doktersgeheimen.

Was je ogen uit met shampoo

Een derde van de bevolking heeft wel eens last van droge ogen. Dat probleem verergert door het frequente gebruik van laptops, televisie en smartphones. Gewone oogdruppels kunnen tijdelijk verlichting brengen, maar zijn niet de beste oplossing volgens Professor Dan Reinstein van de London Vision Clinic. Hij raadt aan om wat flessen babyshampoo in huis te halen om je oogleden en wimpers mee te masseren. Voor optimaal resultaat herhaal je dat best dagelijks.

Hoe vettiger hoe prettiger

Dat je van producten met zoetstoffen of andere suikervervangers niet afvalt, werd onlangs aangetoond in een grootschalige Duitse studie naar het effect van zoetstoffen. Voortaan kan je ook best de low-fat varianten beter in de rekken laten staan volgens Dr. Louise Newson. Deze producten zitten immers vol suiker om onze smaakpapillen te bedotten. In volle melk zitten dan weer meer vitaminen D, A, E en K en producten als Griekse yoghurt en avocado’s bevatten veel gezonde vetten die je langer een vol gevoel geven.

Ga zuren en suikers te lijf met een rietje

Volgens tandarts Richard Marques van de Wimpole Street Dental in Londen wapen je je gebit het best tegen zuren en suikers door een rietje te gebruiken om je glas te ledigen. Als je het rietje voorbij je tanden en tong plaatst, komt de drank rechtstreeks in je keel terecht. Slikken is de boodschap.

Let’s get dirty

Deze tip is vooral aan vrouwen en kinderen besteed. We gebruiken vandaag de dag teveel zeep en antibacteriële gelletjes. Overmatig gebruik ervan op jonge leeftijd brengt je immuunsysteem echter danig in de war, in die zin dat het nog moeilijk onderscheid kan maken tussen goede en kwade bacteriën. Zabberen maar! Oh ja, en vrouwen wassen zich down there beter niet met zeep. De vagina houdt de natuurlijke balans aan bacteriën immers zelf in stand. Gebruik best water of een waterige crème.

Go nuts

De kleine honger bevredig je best met ongezouten noten. Rijk aan proteïne en vezels geven ze je langer een voldaan gevoel. Ook de essentiële vetzuren maken van noten de perfecte draagbare snack.

Dutjes

Snoozen mag dan een heel slechte gewoonte zijn vroeg in de ochtend, je rond de middag eens omdraaien blijkt erg goed te zijn voor je cognitieve prestaties. Een goede timing is echter essentieel volgens Emer MacSweeney, consultant neuroradiologist en CEO van Re:Cognition Health. Om de wazige neveneffecten tot een minimum te beperken, sluit je je ogen best na de lunch voor een periode van twintig minuten. Koffie drinken vlak voor je powernap blijkt ook een goed idee. De cafeïne begint te werken net wanneer je wakker wordt. Het is trouwens geen probleem als het je niet lukt om volledig weg te dromen op de middag: gewoon je ogen sluiten zou hetzelfde effect hebben.

Geniet even van die morning breath

In plaats van meteen na je ontbijt de tandpasta uit de tube te knijpen, wacht je daar best nog een uurtje mee. Het duurt ongeveer 40 minuten voordat de mond het zuur en de suikers van je ontbijt en morning joe geneutraliseerd heeft. Dit proces kan je wel versnellen door suikervrije kauwgom met xylitol (een suikervervanger) te eten of je mond te spoelen met mondwater.

Maar let daar ook mee op

Een morning breath mag dan een natuurlijk fenomeen zijn, heb je daar heel de dag door last van, dan kan dat wel eens duiden op ernstige aandoeningen zoals diabetes, kanker en stress. Check je adem dus regelmatig op een minder frisse geur.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More