Inloggen

Log in of maak je account aan.

Wachtwoord vergeten? Registreren
Registreren
Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Registreren
Start Magazines Zoeken Shop Rubrieken

Zo hard maakt regering ons blazen wijs over corona

Stefan Lambrechts - 18-09-2020

Het was donderdag in het Federaal Parlement bij momenten net een kleuterklas, maar één ding was toch wel heel opvallend…

En dan hebben we het niet over het feit dat de dames en heren van de regering nogal eigenaardige mondmaskergewoontes hebben. Telkens ze iets te zeggen hadden, werd dat mondmasker even een kin- of oormasker. Alsof het virus, mocht het al aanwezig zijn, halt houdt in de lucht terwijl er gesproken wordt.

Maar goed. Mevrouw Kathleen Depoorter (N-VA) had een vraag in dat parlement: “Ik heb in een publicatie van de Wereldbank gelezen dat ons land in 2017 voor 9 miljoen euro COVID-tests gekocht zou hebben. Klopt dit, en gaat dit daadwerkelijk over tests voor het COVID-virus? Bijzonder is dat, naargelang de dag dat men de website consulteert, ziet men een andere naam van die kits. Het nummer blijft hetzelfde, maar de naam is anders. Nu heet het gewoon ‘testkit’. Het is waarschijnlijk een testkit, een COVID-testkit, maar van waar verklaart u die wijziging?

Minister Philippe De Backer (Open Vld) zet haar meteen op haar plaats: “De informatie waarover u beschikt is een hoax. Het antwoord op uw vraag is duidelijk ‘neen’: het genoom van het virus is pas in december/ januari in kaart gebracht, dus er konden geen testkits zijn in 2017. Ik vind het jammer dat die vraag, op basis van fake news, in een parlement gesteld wordt.”

Simpel gezegd: Depoorter doelt erop dat iemand op de website van de Wereldbank ontdekt, dat er in 2017 al sprake was van COVID-19-tests. Wanneer dit nieuws wereldkundig wordt gemaakt, blijkt die omschrijving van COVID-19 plots veranderd in simpelweg ‘testkit’. Waarop De Backer repliceert dat ‘t een hoax is.

Nu is mevrouw Depoorter wel blond, maar ze lijkt ons niet echt dom. Bovendien is zij apotheker, en haar man dokter, dus heeft ze toch iets van medische achtergrond, waardoor ze misschien niet zo snel in een hoax trapt. Toch de moeite om dit uit te zoeken?

Een raadsvrouw, waarvan de naam bekend is op onze redactie, kan bevestigen: “Productcode 300215 was eerst ‘COVID-19-testkits’. Wij hebben dat ontdekt op 6 september 2020. Die dag maakte één van mijn contacten alle data over aan een medewerkster van Macron. Tijdens de nacht die daarop volgde, hebben ze de omschrijving veranderd in ‘Medical Test Kits’. Maar al de rest is hetzelfde gebleven, dus ook de productcode en wat het precies is. Het gaat over de aan- en verkoop van Polymere Chain Reaction Testkits, kortweg PCB-tests.”

Snoodaards als we zijn, besloten we zelf wat rond te snuisteren op de website van Worldbank. En inderdaad: productcode 300215 staat thans omschreven als ‘Medical Test Kits’. Maar… als je wat dieper graaft, dan zie je nog steeds staan dat het COVID-19-tests zijn.

Nu zijn er verschillende mogelijkheden. Ofwel dacht een grapjurk in 2017: “Hey, laat ons deze testkits nu eens voor de gein COVID-19-tests noemen. Misschien dat er in 2019 wel een coronavirus zal uitbreken, waarvoor deze tests nog handig kunnen zijn.”

Het zou natuurlijk ook kunnen dat men in 2017 al wist, dat er enkele jaren later een virus zou uitbreken. Een virus waarvoor men héél veel tests nodig zal hebben, zodat ze heel veel mensen positief kunnen laten testen, om de mensheid in de tang te houden met allerlei regels. Want als die test al in 2017 bestond, dan geeft die – zoals er ‘geruchten’ zijn – positief op àlle coronavirussen, en dus niet alleen op COVID-19, toch?

Wie zal het zeggen? Onze ministers niet, want die doen het af als een hoax. Terwijl het bewijs dat het géén hoax is, toch wel zwart op wit staat.

Of toch een hoax?

Het was persbureau Reuters, dat het bericht de wereld instuurde dat bovenstaande een hoax is. De Wereldbank vertelde hen immers: “De producten en productcodes werden sinds 2017 gebruikt, maar niet in relatie tot COVID-19. De productomschrijvingen op de website zijn in april 2020 bijgewerkt met COVID-gerelateerde labels. Wegens verkeerde interpretatie heeft WITS de productomschrijving rond 7 september teruggedraaid.” 

Of met andere woorden: in 2017 waren het geen COVID-19-tests, maar dat werden ze in april 2020 wel. Om het niet meer te zijn rond 7 september 2020, vanwege verwarring. Geraak daar nog maar wijs uit...

 
 
 
 
 
 
Corona Covid-19 Hoax

Reacties

Resterende karakters 500
Nieuwsbrief Mis nooit meer het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en boeiende verhalen van P-magazine! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Zoeken