Zo goochelen media met coronacijfers

Als de cijfers moeten stijgen, dan moeten de cijfers stijgen en daarmee uit!

Sciensano publiceert dagelijks de cijfers van overlijdens, hospitalisaties, nieuwe besmettingen en aantal tests. De grote media van dit land, schrijven er zowat dagelijks hun eigen interpretatie over.

En als de cijfers niet helemaal zijn zoals ze moeten zijn, dan worden er nieuwe, niet te checken, cijfers tevoorschijn getoverd. Zo heeft Steven Van Gucht een hoge hoed waaruit hij ten gepaste tijde wat cijfers tovert. Straffe gast der straffe gasten is Geert Molenberghs. Die weet al op voorhand wat ze bij de RSZ gaan binnenkrijgen, en als er in Ter Kamerenbos jongeren losgaan kan hij dat een dag later al in de cijfers zien. En wanneer de cijfers dalen, zegt hij dat ze beter zouden stijgen. Dan komt zo’n daling net op het verkeerde moment.

Intussen kennen we het coronariedeltje al wel. Eerst gaan de cijfers stijgen, omdat wij ons niet aan de maatregelen houden. Steeds dezelfde artsen komen melden dat dezelfde ziekenhuizen vollopen, al dan niet opgeleukt met beelden uit Italiaanse ziekenhuizen tijdens de eerste golf. Dan moeten andere medische zorgen worden uitgesteld. Dan bereiken intensieve zorgen hun maximumcapaciteit. Iedereen moet sidderen en beven: voor wie nu nog door corona in het ziekenhuis terechtkomt, is er geen plaats meer. Die moet voor de deur wachten tot er een bed vrijkomt. En net wanneer iedereen zowat verlamd is door angst, zullen de cijfers weer dalen dankzij de moslims.

Momenteel zitten we nog in de fase dat de intensieve zorgen hun maximumcapaciteit gaan bereiken. In ‘De Standaard’ bijvoorbeeld, titelt men: ‘Hoge druk op intensieve zorg’. In het artikel schrijven ze: ‘924 patiënten verblijven momenteel op een afdeling intensieve zorg, zowat 14 procent meer dan een dag eerder’. Ze stellen dat tegen dat tempo de drempel van duizend bezette Covid-bedden snel in zicht zal zijn.

Veertien procent, dat vonden we redelijk veel, en dus gingen we zelf eens op Sciensano kijken. Op 9 april lagen er inderdaad 925 mensen met corona op intensieve. Op 8 april waren dat er nog 911. Wij hebben het nagerekend: dat is geen stijging van veertien procent, maar wel een stijging van 1,5 procent. Trouwens: op 10 april – gisteren dus – waren dat er 905. een daling van 2,1 procent dus. Maar lezen we dat in de krant? Neen, want vandaag lezen we overal dat de overlijdens fel zijn toegenomen. En zo is het altijd wat.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More