Zijn terugkerende toeristen profiteurs of slachtoffers?

Thuis blijven en onbetaald verlof nemen, of kiezen voor het achterpoortje?

Is het hypocriet dat toeristen middenin in hun vakantie te horen kregen dat ze verplicht in quarantaine moeten? “Had men dit niet eerder kunnen beslissen?”, klinkt het. Of nog: “Als ik vandaag negatief test, waarom moet ik dan in mijn kot blijven?” Zij die thuisbleven, vinden zij die vertrokken profiteurs omdat ze de waarschuwingen negeerden. Zij die terugkeren, voelen zich gepakt. De vraag om tijdens de quarantaine tijdelijke werkloosheid te krijgen, is van tafel geveegd. Wie in quarantaine gaat, moet verplicht verlof nemen. Einde discussie.

De politie en het ministerie van Binnenlandse Zaken wilden zaterdag een voorbeeld stellen met de controles in Hondelange, vlak bij de grens met Luxemburg. Politieagenten hielden er systematisch wagens tegen om terugkerende reizigers uit het buitenland van de autosnelweg te plukken. Wie langer dan 48 uur in het buitenland was en geen Passenger Locator Form kon voorleggen, mocht meteen 250 euro betalen. Op de luchthavens is er geen ontkomen aan en wordt je sowieso geregistreerd. Of je daarop gecontroleerd zal worden, is een ander verhaal.

Zijn de toeristen dan toch niet een beetje slachtoffer? Misschien was reizen naar het buitenland ‘verbieden’ beter geweest dan ‘afraden’. Straks zullen een heleboel bedrijven onrechtstreeks mogen opdraaien voor de kosten van de quarantaine. Tenzij je met de baas voor onbetaald verlof kiest en dan nog dreigen er in sommige sectoren een tekort aan werknemers. Tenzij je – wat wij vermoeden – gewoon doet alsof er niets aan de hand is. Want echt controleren thuis, is voorlopig nog bij wet verboden.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More