Zijn scholen dan toch broeihaarden?

Quarantainemaatregelen van Edegem scheppen een gevaarlijk precedent.

In twee scholen – in Edegem en Kontich – worden in totaal drie besmettingen vastgesteld met de Britse variant en meteen neemt men de drastische beslissing om 5.000 mensen te isoleren. Een goede beslissing, een paniekreactie of een bewuste strategie?

Een jaar lang proberen wetenschappers ons ervan te overtuigen dat kinderen geen bedreiging vormen in de verspreiding van het virus en dat de scholen geen bepalende factor zijn in de pandemie. Toch wordt er nu besloten om alle kinderen en alle ouders te testen omdat er (slechts) 3 besmettingen zijn? Laten we ervan uitgaan dat het een nuttige beslissing is, maar het schept wel een gevaarlijk precedent.

Meteen laat de überhandhaver van het land, gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé, weer van zich horen. Die kondigde meteen na het nieuws af dat er een verbod kwam voor alle activiteiten van -12 jarigen om de coronapandemie te bestrijden. Niet veel later besefte Decaluwé blijkbaar dat hij te ver was gegaan en ‘nuanceerde’ door te zeggen dat het enkel over binnenactiviteiten ging. Maar toen de ingreep Vlaams minister van Jeugd, Benjamin Dalle (CD&V) ter ore kwam, floot die provinciegouverneur Decaluwé terug en zette het verbod ‘on hold’.

“Een drastische beslissing als alle activiteiten voor kinderen onder de twaalf te verbieden, moet nationaal afgestemd worden. Dit zijn geen maatregelen om op provinciaal vlak af te sluiten”, aldus Dalle.

Het is niet de eerste keer dat Decaluwé in opspraak komt voor zijn harde handhaving. In december beschuldigde hij de burgemeester van Middelkerke Jean-Marie Dedecker ervan te weinig boetes uit te schrijven. “Als hij een snorretje wil opkleven en bottines wil aantrekken, dat hij maar doet”, was de reactie van Dedecker toen. “Decaluwé hoeft mij niet de les te spellen. Ik ben nog altijd een verkozen burgemees­ter die een beleid moet voeren, hij een benoemde partijva­zal.” Decaluwé vergeleek Dedecker daarop met Trump.

Ondertussen zitten in Edegem en Kontich 5.000 mensen binnen. Er rijzen dan ook vragen of die maatregel niet disproportioneel is. Het gevaar is dat de komende dagen nog andere scholen het voorbeeld van Edegem zullen volgen. Dat zou het effect van een volledige lockdown kunnen veroorzaken.

Of is dat de bedoeling?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More