“Zij is jong en dacht grappig te zijn.”

Nummer twee van de politie zet stap opzij, vrouw die Hitlergroet bracht, is overgeplaatst naar binnendienst.

Directeur-generaal André Desenfants (61), de nummer twee van de federale politie, zet een stap opzij. Hij voelt zich bestuurlijk verantwoordelijk voor het gore politieoptreden in de luchthaven van Charleroi waarbij een agente een Hitlergroet brengt naast een stervende arrestant, feiten van twee jaar geleden die nu pas uitlekten. De agente zelf, heeft geen last van enig schuldgevoel en bijt – bij monde van haar advocaat – stevig van zich af. Zij voelt geen enkele dwang om een stapje opzij te zetten. Sterker nog, haar advocaat François Feron overweegt om klacht in te dienen omdat de beelden uit het gerechtelijk onderzoek werden gelekt.

Op 24 februari 2018 werd de Slovaak Jozef Chovanec (38) wegens agressief en verward gedrag in een politiecel van de luchthaven van Charleroi opgesloten. De man begon – tot bloedens toe – met zijn hoofd tegen de tralies te beuken en moest door agenten in bedwang worden gehouden. Zij komen de cel binnen, gaan op hem zitten en duwen zijn hoofd in het matras. Tijdens de interventie in de cel dansten de agenten en bracht een vrouwelijke agente de Hitlergroet. Chovanec, vader van een dochtertje, sterft enkele dagen later in het ziekenhuis. Alles wordt opgenomen door een camera in de cel, maar de beelden duiken pas twee en een half jaar later op. Ann Van De Steen, de advocate die opkomt voor de weduwe van Jozef Chovanec, spreekt van een “dreigende doofpot”.

François Feron, advocaat van de agente, ziet echter verzachtende omstandigheden voor het gedrag van de agenten en wijst erop dat het niet makkelijk is om een sterke man in bedwang te houden. Volgens hem geneert haar cliënte zich over het feit dat ze de Hitlergroet bracht en stond te dansen. Haar gestrekte arm een soort van tegenreactie. Jozef Chovanec brabbelde wat in een vreemde taal, waarvan ze dacht dat het Duits of een Slavische taal was en waaruit ze verstond dat de politie fascisten zijn. “Op dat ogenblik en in die context dacht ze dat die Hitlergroet grappig was. Fout, natuurlijk. Maar dat beseft ze zelf ook.”

 

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More