Zelftests zijn voorlopig nog net zo verboden als pepperspray

Wetenschappers vrezen dat de bevolking niet slim genoeg is voor de zelftests.

Het idee van de zelftest is niet nieuw. Minister Wouter Beke (CD&V) zou ze naar verluidt al maanden aan het testen zijn. De uitslag van dat onderzoek komt er wellicht wanneer Wouter nog eens op het matje wordt geroepen. Maar, op 6 april komen ze eindelijk op de markt. In tegenstelling tot in Duitsland, waar je zelftests in de Aldi kan kopen, zullen ze bij ons alleen in de apotheek te krijgen zijn. Want, “zelftests zijn geen snoepjes”, aldus professor Herman Goossens.

Onze experten vrezen dat de gebruiksaanwijzing te moeilijk zal zijn voor Jan met de pet en dat de reden om ze te gebruiken niet kan worden uitgelegd. De professor vertelt dat je sneltests slechts als een soort van “hoffelijkheid” moet bekijken. “Ze kunnen gebruikt worden voor wie zijn knuffelcontact een bezoek wil brengen en voor de zekerheid een test wil afnemen. Of als iemand bijvoorbeeld contact moet hebben met een kwetsbaar persoon”, aldus de professor. “Wie negatief heeft getest via een zelftest kan dus zijn vrijheid nog niet herwinnen.”

Goossens vreest dat het niet evident zal zijn om dat te communiceren: “De testen zijn erg accuraat, maar je kan nog steeds vals negatief testen en dus toch corona hebben en besmettelijk zijn.” Minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) – die ook bekend staat als slimmer dan de bevolking – treedt de ‘expert’ hierin bij: “ De teststrategie 2.0’ dient niet om wat lakser met de regels om te gaan. De bedoeling is wel om een sprintje te trekken en het aantal besmettingen zoveel mogelijk de kop in te drukken richting 1 mei.”

Mooi. Doch, het verdelen van zelftesten is tot nu nog bij wet verboden. Gelukkig werd er gisteren al wel een westvoorstel ingediend in de Kamer om de hele regeling een juridische basis te geven. Beetje vreemd dat de hele wetgevende procedure nu pas in gang is gestoken, terwijl experten al maanden pleiten voor zelftesten. Laten we daarom de T-shirt van Erika Vlieghe citeren: ‘Nie neute.’ Want professor Goossens weet waarom. Die vertraging is de schuld van de producenten van het testmateriaal: “Ze stonden lang huiverachtig tegenover het idee om zelftesten op de markt te brengen. Ze waren bang dat mensen die op een verkeerde manier zouden gebruiken, wat hun reputatie zou kunnen beschadigen.”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More