Zelfs N-VA steunt nu praktijktesten, al wil het dat niet gezegd hebben

EXCLUSIEF VOOR ABONNEES

De resultaten van de Antwerpse praktijktesten maken het nu dan toch duidelijk: je kan het fenomeen discriminatie best in kaart brengen zonder met een belerend vingertje te staan zwaaien. N-VA pruttelde de voorbije jaren nog wel tegen, maar moet stilaan toch ook het nut ervan toegeven.

Het kwam niet als een verrassing, maar de resultaten van de Antwerpse praktijktesten waren niet bepaald vrolijk leesvoer. Sommige doemdenkers hadden het erger verwacht, maar discriminatie op de arbeidsmarkt is nog steeds een probleem.

Het principe van de praktijktesten is eenvoudig uit te leggen. Je beantwoordt een vacature met twee fictieve kandidaten die een vergelijkbaar CV hebben. Het enige verschil tussen de twee kandidaten is bijvoorbeeld hun leeftijd, geslacht, of het feit dat ze een Vlaamse en een Marokkaanse naam hebben.
En dan ga je zien of de kandidaten op basis van die ene verschillende eigenschap anders worden behandeld. 

Zo bracht het onderzoek bijvoorbeeld in kaart dat Marokkaanse en Slowaakse namen zo’n 20 procent minder kans hebben om uitgenodigd te worden voor een gesprek. En dat ook een hogere leeftijd nog altijd een serieuze drempel is.

Het goede nieuws is dan weer dat geslacht er op onze arbeidsmarkt nog amper toe doet. Er werden geen aanwijzingen gevonden dat mannen meer of minder kansen krijgen dan vrouwen. En ook van geaardheid lijken werkgevers zich tegenwoordig weinig aan te trekken.

In bepaalde specifieke sectoren, zoals administratie en de bouw, zijn er zefs over de hele lijn amper of geen problemen.

Een genuanceerd beeld dus, dat nu onderbouwd kan worden met cijfers. 
Of zoals Bart De Wever zou zeggen: scire est mensurare. Voor ons gewone stervelingen is dat ‘meten is weten’. 

Pro en contra

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee?
Log hier in
en krijg toegang tot alle artikels en digitale magazines.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More