Zal het Euthanasieproces de federale regerinsgvorming bepalen?

Vivaldi-coalitie ethisch te links voor CD&V?

Vrijdag ontsloeg de koning de informateurs Coens en Bouchez en vroeg aan Koen Geens (CD&V) om – niet met zoveel woorden – een regering samen te stellen. Op dezelfde dag werden drie artsen vrijgesproken van gifmoord op het grote euthanasieproces in Gent. Het was een gemediatiseerde assisenzaak waar eerder principes, ideologieën en wetten ter discussie stonden dan de euthanasie-daad zelf.

De advocaten van de beschuldigden stellen zich vragen rond de ‘draai’ die het Openbaar Ministerie nam in 2017. Tot dan was er niets aan de hand en zou er een buitenvervolging komen. Maar zonder dat er een nieuw feit was, besloot men plotseling om de zaak voor Assisen te behandelen.

De advocaat van arts Joris Van Hove, Van Steenbrugge, denkt dat de zaak is beïnvloed door de katholieke kerk. Volgens hem is dat de enige logische verklaring waarom het parket in Dendermonde omtrent de klacht van zus Sophie Nys nog de buitenvervolgingstelling uitsprak en het Gentse parket-generaal later het tegenovergestelde standpunt innam. Advocate Christine Mussche volgt die redering en wil een aan het parlement vragen om te onderzoeken of er inmenging was. Advocaat Jef Vermassen vind dat er een strafmaat moet komen in de euthanasiewet en volgt daarmee zijn cliënte, psychiater Godelieve Thienpont die de dingen die vaag zijn beter omschreven wil zien.

En zo belandt de euthanasiewet als een dringend dossier op de politieke tafel en tegelijk in de map van Geens die volgende week als koninklijke opdrachtgever aan de slag gaat. De euthanasiewet zou wel eens een breekpunt kunnen worden in die onderhandelingen. Voor CD&V is de euthanasiewet een (over)gevoelig punt.

CD&V-voorzitter Coens zei in De Zevende Dag dat de andere parijen rekening zullen moeten houden met het standpunt van CD&V rond ethische dossiers. “De paars-groene formule die Paul Magnette eerder in de steigers wou zetten was voor CD&V “ethisch een moeilijk verhaal”, aldus Coens. Dat is meer dan een duidelijk signaal voor iedereen die straks aan de onderhandelingstafel van Koen Geens zal mogen plaatsnemen. Wellicht zijn de constructies van Magnette ethisch te links voor het moedige midden van de christendemocraten.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More