Zal er zondag geschoten worden in Brussel ?

200

Motorbendes ondersteunen de verboden ‘mars op Brussel’. Veiligheidsdiensten ongerust.

Ondanks het negatieve advies van de politie, vreest men dat er zondag toch betoogd zal worden in Brussel. Dat zou een betoging tegen het niet doorbreken van het cordon sanitaire moeten worden.  Na de overwinning van Vlaams Belang bij de recente verkiezingen is het ongenoegen groot.  De organisatoren beweren dat twee derde van de Vlaamse bevolking het Vlaams Belang in de regering wil.

Vlaams Belang zelf steunt de manifestatie van zondag niet en neemt er afstand van, vooral omdat de fel besproken figuur Tomas Boutens de gangmaker zou zijn van de acties. Boutens, een ex-beroepsmilitair, werd in 2014 als terrorist veroordeeld, maar kwam vooral in het nieuws omdat hij een aanslag op Filip Dewinter wilde plegen.

Het ordewoord (codewoord op sociale media) is “Niet mijn Vlaamse regering”. Veiligheidsdiensten zoeken nu de sociale media af om na te gaan of het ordewoord niet door bekende Vlaams Belangers zou worden gepost. Uit dat onderzoek blijkt nu echter dat de oproep om te staken veelvuldig gebruikt wordt door leden van motorbendes.

De Blue Angels en Mjölnir Mc zouden, naar verluidt, hun vetes aan de kant zetten en zondag mee gaan betogen. De motorbendes staan bekend als ‘onepercenters’, clubs die zichzelf boven de wet stellen zoals de Hells Angels. Vorige jaar zijn er bij huiszoekingen nog explosieven en vuurwapens bij hen gevonden.

Gevreesd wordt nu dat de verboden betoging van zondag een gevaarlijke mix wordt van criminelen en dat de manifestatie die als ‘vreedzaam’ werd aangekondigd, een gewapende strijd door de straten van Brussel wordt tussen ordediensten en heethoofden.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur