Zaak-De Pauw eerst op ‘Telefacts’, daarna voor het gerecht

“Ons onderzoek legt nieuwe elementen bloot.”

“Wij doen geen uitspraken over schuld of onschuld. Dat is de taak van een rechter, niet van een journalist”, zegt onderzoeksjournalist Thomas Van Hemeledonck in ‘Het Laatste Nieuws’, maar het lijkt erop dat ze dat net wél doen. Donderdag legt ‘Telefacts NU’ een “aantal nieuwe elementen bloot die relevant zijn in de totstandkoming van de zaak De Pauw.” Daar gaan de ‘actrices’ en de ‘VRT’ niet blij mee zijn. Maar dat zou wel eens net de hele bedoeling van het programma kunnen zijn. Dit ruikt naar een pijnlijke vorm van ‘trial by media’, niet gericht op de beschuldigde deze keer, maar op de aanklagers.

‘Het Laatste Nieuws’ publiceert een fragment uit de aflevering van donderdag, waar Ines De Vos – mevrouw De Pauw – aan het woord mag komen. “Ik vind het ongelooflijk belangrijk dat dit verhaal gekend is, omdat er op dit moment niemand is die daar iets van weet”. Zo begint De Vos. Zij zit in een grote kamer die doet denken aan een klooster, sereen en rustig. Die sereniteit vindt je ook terug in haar kledingkeuze, een verhaal op zich: stijlvolle eenvoud.

Maar is het wel zo wat mevrouw De Pauw zegt, is het belangrijk dat dit bekend wordt? Of is het de timing van de bekendmaking die belangrijk is? Waarom, na al die tijd, nu ? Ongetwijfeld zijn er onwaarheden en onnauwkeurigheden verspreid, maar die – voor de aanvang van het proces, bij monde van de ‘vrouw van’ weerleggen, is niet echt oké. Woorden die De Vos ook gebruikt: “Elke keer als ze beginnen over die zaak, beginnen ze met de videoboodschap van Bart. Terwijl er van alles aan voorafgegaan is dat gewoon niet oké is.”

Het siert De Vos dat zij achter haar man staat, maar haar biecht mist dezelfde sereniteit als die van de klokkenluiders in de zaak. Zij vertelt dat zij Bart kent, de zaak kent, de context kent en dat het niet leuk – echt niet leuk – is, en dat ze hem dat kwalijk neemt. “Maar nogmaals, ik vind echt niet dat hij daar publiek voor gestraft moet worden”, aldus Ines De Vos in een al even ‘publiekelijk’ interview. Zij wijst erop dat wij “in een beschaving leven” en vindt dat haar man “barbaars” is behandeld.

De kijkcijfers van ‘Telefacts Nu’ zullen ongetwijfeld historisch zijn.

foto: screenshot HLN

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More