Zaak-De Pauw: de verzegelde enveloppe blijft dicht

Rechtbank wil geen precedent scheppen en toekomstige slachtoffers beschermen.

De correctionele rechtbank van Mechelen heeft beslist dat de verzegelde enveloppe in het dossier Bart De Pauw – met daarin de notities van de preventieadviseur van de VRT over haar gesprek met actrices Maaike Cafmeyer en Liesa Naert – dicht blijft. Het kamp-De Pauw wilde het volledige dossier kennen om zich te kunnen verdedigen. “Het is cruciaal dat wij kunnen verifiëren wat Cafmeyer en Naert aanvankelijk hebben gezegd”, zei advocaat Verhaeghe op de zitting van vorige maand. “Want we hebben enkel hun verklaring. Geen bewijs. Geen sms’en.”

In de loop van de gemediatiseerde aanloop naar het proces van De Pauw versus 13 vrouwen, is duidelijk geworden dat de inhoud van die enveloppe alleen belangrijk is voor het tweede proces dat in voorbereiding is, dat van productiehuis Koekentroef tegen de VRT. Als het productiehuis de 12 miljoen euro wil krijgen dat het eist van de VRT, dan is het cruciaal om te weten op grond waarvan de VRT destijds Bart De Pauw zijn ontslag gaf.

De uitspraak van de rechtbank, nu, is belangrijk voor al wie in de toekomst een klacht wil neerleggen bij een preventieadviseur aangaande grensoverschrijdend gedrag. Moest de rechtbank de enveloppe hebben vrijgegeven, dan was de anonimiteit van een (erg gevoelige) melding voortaan niet meer gegarandeerd.

De advocaten van Bart De Pauw, John Maes en Michaël Verhaeghe, laten weten dat ze het vonnis gaan bespreken alvorens een standpunt in te nemen. “We hebben 30 dagen om beroep aan te tekenen tegen deze beslissing. We zullen zien.”

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More