YouTube vindt schaken door al het wit en zwart racistisch

Populaire schaker van populair videokanaal geflikkerd.

YouTube leest met je mee als je wat post op hun platform. Daar gebruiken ze geen ‘menselijk’ personeel voor, maar software die het web scant. Door middel van een AI-algoritme wordt het kaf van het koren gescheiden. Het zijn uiteraard mensen die ingeven wat politiek correct is en wat niet. Een computer kan het niet schelen of je al dan niet niet aardig bent voor een ander.

Wat YouTube beschouwt als goed of kwaad, wordt niet met zoveel woorden gezegd. Maar wanneer je zwart en wit gaat vernoemen in je boodschap, loop je veel kans om tegen de politiek correcte lamp te lopen. Zo ondervond de populaire schaakvlogger Antonio Radic, ofwel ’Agadmator’. Radic is met ruim een miljoen volgers een grote speler in het schaakwereldje. Zijn account werd offline gehaald na een schaaksessie met Hikaru Nakamura, veelvoudig kampioen en de jongste Amerikaan die de titel Grandmaster kreeg, schrijft de ‘Daily Mail’.

Ene Ashiqur R KhudaBukhsh, een computerwetenschapper aan het Carnegie Melon’s Language Technologies Institute heeft 680.000 reacties tegen het licht gehouden en kon nergens ook maar een spoor van aanstootgevend taalgebruik vaststellen.

Moeten we in de toekomst misschien weg van alles wat zwart en wit is bij het schaken? Geel en blauw misschien? Of is dat dan weer te politiek gekleurd?

De brave jongen mag ondertussen wel weer zijn ‘verboden’ filmpjes posten

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More