Wouter Beke wil de maatschappij splitsen

“Wie ‘veilig’ is, moet de kans krijgen om bepaalde dingen te mogen doen.”

Nee, hij heeft niet met zoveel woorden gezegd, maar het zou naïef zijn om niet tussen de lijnen te lezen. We beleven momenteel een heerlijk hoogtepunt van Belgische hypocrisie-politiek. Hoe zeg je iets, zonder het te zeggen. Hoe verplicht je iets, zonder het te verplichten.

Als het over de coronapas gaat, zegt Wouter Beke dat we erover moeten durven nadenken. Beke kijkt er naar uit om straks met 11 juli te triomferen. Als we Beke mogen geloven, wil hij voorlopig alleen maar durven nadenken. “Als iedereen de kans heeft gekregen om zich te laten vaccineren, dan moeten we durven nadenken over het teruggeven van hun vrijheid”, aldus Beke. Vrijheid is een begrip waar Beke eerder clownesk mee jongleert. Hij heeft het namelijk niet over de vrijheid van kiezen, maar over de vrijheid voor wie heeft gekozen (om zich te laten vaccineren).

Want. “Een belangrijke voorwaarde is zich laten vaccineren”, gaat Beke verder. “En als iedereen die kans heeft gehad, dan vind ik dat die oefening moet gebeuren (durven nadenken).”

Mensen die twijfelen over een vaccin wil Beke – naar eigen zeggen – op die manier over de streep trekken. Wanneer mensen zich écht niet kunnen laten vaccineren, ook dan vindt Beke dat we moeten durven nadenken over alternatieven. “Als je met een test kan aantonen dat je ‘veilig’ bent, ook dan moet je de kans krijgen om bepaalde dingen te mogen doen.” Ziezo, het hoge woord is eruit. Wanneer je verder redeneert op die uitspraak, dan kom je uit bij: wie niet gevaccineerd is, krijgt niet de kans om bepaalde dingen te doen. Tot daar de vrijheid volgens Beke.

Na het advies van de Gems-experten zal het Overlegcomité volgende week waarschijnlijk een beslissing nemen over eventuele versoepelingen voor gevaccineerden.

Alexander De Croo zit op dezelfde golflijn als Beke. Doch, hij is gematigder in zijn woordkeuzes. Hij vindt het geen goed idee om, zoals in Denemarken, een systeem in te voeren waardoor wie gevaccineerd is nu al meer mag. “Als je de kans nog niet hebt gehad, is het wat hard om te zeggen dat je minder mag dan anderen, ik vind dat dat toch ver gaat”, zei hij in een interview bij ‘Qmusic’. “Op een moment waar iedereen de kans heeft gehad om zich te vaccineren, is dat iets anders, want dan is het een vrije keuze geweest om het vaccin niet te nemen.” Oftewel, dan gaat het niet meer ‘te ver’.

Steven Van Gucht is de voorzichtigste. Hij spreekt over ‘een advies’ dat in de maak is, betreffende al dan niet bepaalde versoepelingen voor mensen die gevaccineerd zijn.

Wij zijn zo benieuwd naar wat dat advies zou kunnen zijn.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More