Wouter Beke is boos omdat leerkrachten op reservelijsten belanden

“Afspraken zijn afspraken.”

De vaccinatiestrategie, de contact tracing en de woonzorgcentra hebben twee dingen gemeen. Eén, het liep er vierkant fout tijdens de pandemie. Twee, Wouter Beke was er de verantwoordelijke voor was. Er broeit een hevige discussie tussen wie er eerst moet/mag gevaccineerd worden en wie niet. Een jaar lang wordt het land onderworpen aan maatregelen die door slechts een zeer beperkt clubje mensen wordt bedacht en beslist, maar die zeer sterk ingrijpen in ons dagelijkse leven. Wanneer het debat wordt opengetrokken, blijkt al snel dat die beslissingen niet altijd gedragen worden door de meerderheid van de bevolking.

De overheid heeft ervoor gekozen om eerst de ouderen en de kwetsbaren te vaccineren en wil daar geen duimbreed in toegeven. Er moeten zelfs Polen naar hier komen om de Nato-medewerkers te vaccineren, het handvol Olympiërs dat straks naar Japan zal afreizen, mocht het ook vergeten en aansluiten achteraan de rij. Binnen de Vlaamse regering is er discussie nu onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) alle leerkrachten prioritair wil laten inenten (weliswaar pas na de 65-plussers en de 18- tot 65-jarigen met onderliggende aandoeningen).

Op dit moment zijn de 65-plussers aan de beurt in de vaccinatiecampagne. Maar onder meer Vilvoorde roept nu ook al leerkrachten op om langs te komen indien er ’s avonds nog spuitjes over zijn van 65-plussers die niet kwamen opdagen in het vaccinatiecentrum. Dit tot grote woede van de grote leidsman Wouter Beke die een dwingende oproep lanceert aan de vaccinatiecentra om enkel reservelijsten aan te leggen van 65-jarigen binnen hun regio. Hij gaat zelfs nog verder in zijn irritatie, want ook daarna komt de gewone leerkracht niet voor in zijn lijstje. Pas in tweede instantie – wanneer er ondanks de reservelijsten toch te weinig 65-plussers oproepbaar zijn – mag er aan politieagenten, kleuterleiders en kinderverzorgers worden gedacht. Nu al leerkrachten vaccineren – zoals in Vilvoorde gebeurt – vindt hij niet kunnen.

In Vilvoorde is men echter niet van plan om de strategie aan te passen. Burgemeester Hans Bonte (Vooruit) reageert bijzonder scherp. “Het vaccinatiecentrum in Vilvoorde wordt elke dag geconfronteerd met zo’n 20 à 25 procent uitgenodigde mensen die niet opdagen. Dat is veel”, zegt hij In ‘Het Nieuwsblad’. “Tegelijk telt onze stad heel wat grote scholen, waar onlangs veel besmettingen waren. Als ik op het einde van de dag geen klaargemaakte spuitjes verloren wil laten gaan én de scholen wil openhouden, lijkt het mee vaccineren van de leerkrachten mij een erg verdedigbare piste.”

Misschien wordt het tijd om de theoretici in dit land even aan de kant te zetten en het gezond verstand – op het terrein – zijn gang laten gaan?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More