Wordt de vensterplicht nu afgeschaft of niet?

Is de Vlaming echt alleen maar een domme sjoemelaar?

De overheid heeft geen vertrouwen in haar bevolking. Volgens Alexander De Croo ligt de verantwoordelijk bij ons, het volk. “Alleen als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, kunnen we de pandemie te boven komen.” Maar is dat niet heel kort door de bocht? Een schelddebat van dé viroloog van het land, Marc Van Ranst, kan je moeilijk motiverend noemen en doet meer kwaad dan goed. Het is geen kwestie meer van of de man gelijk of ongelijk heeft, maar of we zijn functie niet eens vraag moeten durven stellen. Hij zet mensen tegen mekaar op en dat kunnen we missen in de strijd tegen het virus.

“Vertrouwen geven is een uitstekende zaak”, zegt professor in de Psychologie Maarten Vansteenkiste (UGent) in ‘Het Nieuwsblad’. “Maar niet als holle frase. Niet als het gewoon hou vol wordt, of gebruik je gezond verstand. Nee, je moet mensen coachen en daar een traject van maken, burgers uitleggen wat er in welke fase van de epidemie kan gebeuren.”

En daar steekt de angel. Wanneer een viroloog ( Van Ranst) in een debat komt vertellen dat er in de buitenlucht nauwelijks risico op besmetting is en vervolgens er op hamert dat de terrassen moeten gesloten blijven tot 8 mei, draag je niet bij aan het opbouwen van vertrouwen. Misschien heeft ‘het volk’ heeft geen nood aan een wetenschappelijke nerd met een statistiek, maar aan een menselijke coach.

Eind deze maand loopt de vensterplicht af, een pestmaatregel die de Vivaldisten bedachten om de treinrit naar de kust vervelend te maken, in de hoop dat de mensen thuis zouden blijven. Overvolle treinen bleven inderdaad uit, maar daar had de vensterplicht niets mee te maken. Het was te slecht weer. Op de persconferentie na het Overlegcomité woensdag kwam de maatregel niet eens ter sprake. Het kabinet-Gilkinet bevestigt nu  aan ‘Het Nieuwsblad’ dat het om een tijdelijke en uitzonderlijke maatregel ging. Hij geldt nog tijdens de paasvakantie en het laatste weekend van de maand april, maar loopt daarna zoals eerder beslist ten einde.

Goed om te weten, maar stimuleert het ons om onze verantwoordelijkheid op te nemen? We begrijpen dat De Croo liever niet aan die domme nutteloze maatregel wil herinnerd worden. Maar misschien moeten ze in Brussel eens in hun spiegel durven kijken. Vertrouwen en respect moet je verwerven en dat doe je niet door je bevolking als domme sjoemelaars te behandelen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More