Wordt beperking van grondrechten een jaarlijkse traditie?

Zie jij de bui al hangen?

Corona: het vaakst gebruikte woord van de afgelopen anderhalf jaar. Gelukkig zitten we thans in betere tijden, en lopen de ziekenhuizen stilaan leeg. Officieel omdat er meer mensen gevaccineerd worden, al hebben we HIER zo al eens uiteengezet dat dit gewoon seizoensgebonden is.

Maar als we – dankzij het vaccin – nu minder en minder besmettingen hebben, dan zijn we er binnenkort voorgoed van af, toch?

Juich maar niet te vroeg: experts zien komende herfst namelijk al donkere wolken hangen. Ten eerste is er de griep, die twee jaar op vakantie is geweest, maar waarvan experts nu al weten dat ze komende winter weer terug zal zijn, en het geen lachertje zal worden.

Geert Molenberghs, biostatisticus en straffe gast die toekomstige cijfers kan zien, ‘ziet’ ook dat we van corona nog niet af zijn, zo liet hij deze week weten in ‘Het Nieuwsblad’: “We mogen niet denken dat het voorbij is. We kunnen het boek van de pandemie nog niet toedoen.” Hij denkt daarbij aan nieuwe varianten die zullen ontstaan, waarvoor de huidige vaccins onvoldoende beschermen. En dan zijn er natuurlijk ook die mensen die geen prik willen…

Infectioloog Erika Vlieghe en Twitteraar Marc Van Ranst zien daarom ook de maatregelen nog niet direct verdwijnen. Volgens hen zullen ook komende winter mondmaskers, afstand houden en mogelijk zelfs het beperken van contacten, weer nodig zijn. Maar ze geven ook een streepje hoop: “Een ganse sector sluiten hoeft hopelijk nooit meer.”

Hoogleraar Rik Torfs heeft daar zo zijn bedenkingen bij. “Beperking van grondrechten mag niet uitgroeien tot een jaarlijkse traditie”, zo laat hij Twitter-gewijs weten.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More