Worden we stilaan voorbereid op het nieuws dat scholen toch een motor van de pandemie zijn?

Wekelijkse speekseltests voor 200.000 Vlaamse leerkrachten.

Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) zijn gewonnen voor het idee om speekseltests te introduceren in het onderwijs. Dit gaat regelrecht in tegen eerdere beweringen van de virologen dat scholen absoluut niet de motor zijn van de pandemie. Of is die srelling in alle stilte bijgewerkt?

Door de opkomst van de nieuwe varianten – waarover enorm tegenstrijdige berichten de ronde doen – zijn we plots scholen gaan testen. Wat blijkt, kinderen testen positief.  Scholen worden gesloten, families worden verplicht thuis te zitten in quarantaine. Je kan je de vraag stellen of ze die besmettingen ook niet vóór de komst van de varianten in scholen hadden gevonden. We komen het niet weten, want het is – wegens de stellingen ‘kinderen zijn niet de motor van de pandemie’ – nooit gebeurd. Hoe weten we of er niet al die tijd asymptomatische zieke kinderen zijn geweest die het virus doorgaven?

Cafés en restaurants zijn al maanden dicht, cultuur en sport is voor het publiek verboden, contactberoepen kunnen niet, we leven al maanden met een avondklok en dragen overal mondkapjes. Waar komen dan alle besmettingen dan nog vandaan? Misschien is het kort door de bocht, maar waarom werd piste van de scholen nooit echt getest? Het idee van Weyts en Vandenbroucke om speekseltests in scholen te introduceren, doet dan ook de wenkbrauwen fronsen. Schuif die maatregelen over de beweringen van enkele maanden geleden – dat scholen géén broeihaarden zijn – dan vraag je je af waarom speekseltest nu plots nodig zijn? Wat is er veranderd?

Waarom gaan we eerst 65-plussers vaccineren? Waarom beginnen we niet andersom, waarom niet eerst iedereen veilig aan het werk zetten? “33 procent van de uitbraken vindt plaats in de woonzorgcentra, 26 procent in bedrijven en 21 procent in scholen’, zegt Van Gucht. Maar waar komt het virus in de woonzorgcentra vandaan? Van de bewoners, of van de bezoekers?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More