WK voetbal in Qatar kostte al 6500 arbeidsmigranten het leven

Hoeveel mensenlevens is een beetje prestige waard?

In 2010 kreeg Qatar het wereldkampioenschap voetbal van 2022 toegewezen en sindsdien wordt er in hoog tempo gebouwd. Qatar wil de hele wereld laten zien dat ze het beste land ter wereld zijn. Daarvoor wordt er niet op een oliedollar gekeken en bouwen ze voetbalstadions, wegen en zelfs een hele nieuwe stad waar de WK-finale gespeeld moet worden.

Volgens de krant ‘The Guardian’ zijn er al zeker 6500 arbeidsmigranten uit India, Bangladesh, Nepal, Pakistan en Sri Lanka tussen 2010 en 2020 overleden in Qatar. Volgens Qatar stierven de meeste buitenlandse werknemers een natuurlijke dood en is het dodental in proportie met de 2 miljoen buitenlandse werknemers die er in het land werken.

Na de dood wordt er echter nooit een autopsie uitgevoerd om achter de precieze doodsoorzaak te komen. In Qatar kan het zonnetje stevig schijven. Desondanks wordt er verder gewerkt. In de zomer van 2019 bezweken veel bouwvakkers aan de hitte.

De organisatie van het WK in Qatar en de wereldvoetbalbond FIFA zeggen dat er alles wordt gedaan om de veiligheid van werknemers te waarborgen. De FIFA claimt dat er minder bouwvakkers overlijden die bezig zijn met het bouwen voor het WK dan in de rest van de wereld. Van een knieval gesproken. En dan te weten dat er geen enkele Qatarese hond geïnteresseerd is in voetbal.

In 2015 trok Amnesty International al aan de alarmbel, maar de wereld blijft de andere kant opkijken, terwijl achter op de rug, de handjes met dollars worden gevuld.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More