Wilmès wil druk op China opvoeren inzake Hongkong

Gisteren heeft vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès samen met haar collega’s deelgenomen aan de Raad Buitenlandse Zaken in Brussel. Die begon met uitwisselingen over actuele dossiers. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken bespraken de politieke situatie in verschillende regio’s van de wereld, onder andere in Hongkong.

Tijdens die vergadering heeft Wilmès namens de Benelux gesproken over de huidige situatie in Hongkong. België, Nederland en Luxemburg delen een groeiende bezorgdheid over de schendingen van de fundamentele vrijheden en de mensenrechten van de bevolking daar.

Die bezorgdheid is nog groter geworden na de massale arrestaties op 6 januari. De drie Beneluxlanden zijn het erover eens dat de inspanningen van de Europese Unie en de lidstaten moeten worden opgevoerd om de lijnen in deze kwestie te verleggen. Sophie Wilmès: “Het valt niet te ontkennen dat de Nationale Veiligheidswet wordt gebruikt (lees: misbruikt) om alle politieke oppositie het zwijgen op te leggen en de democratie te ondergraven. Beetje bij beetje ondermijnt China de autonomie van Hongkong.”

Wilmès nog: “Elke gelegenheid moet worden aangegrepen om deze misstanden aan de kaak te stellen: in bilaterale contacten met Beijing, op Europees niveau, maar ook in multilaterale fora. Wij roepen ook op tot verdere coördinatie van onze inspanningen met onze partners buiten Europa, zoals het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada en Australië, om de druk op Beijing op te voeren en snel echte veranderingen te zien in het beleid ten aanzien van Hongkong. Het gaat hier om het respecteren van internationale verplichtingen en de reputatie van China als betrouwbare partner”.

De rechterlijke macht, die zich nog steeds verzet tegen de druk van het regime in Beijing, verdient volgens de Benelux bijzondere aandacht. België steunt ook de mogelijkheid voor studenten uit Hongkong om deel te nemen aan het Erasmus Mundus-programma.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More