William Burn: “Juan Mendez (FN) werd een gevaar voor andere personen”

Eind 1985 is Juan Mendez, Area Sales Manager bij FN voor Midden- en Zuid-Amerika, in Latijns-Amerika. Mendez verblijft er uiteraard ook even bij de plaatselijke FN-vertegenwoordiger William ‘Bill’ Burn voor Latijns-Amerika.

Volgens Burn is Mendez in de periode eind ’85 “zeer zenuwachtig en ongerust” wegens een inbraak waarvan hij het slachtoffer was. Bij Mendez werden toen wapens gestolen. Mendez liet toen volgens Burn uitschijnen te weten wie de dader was. Mendez vreesde ook dat de wapens gebruikt werden voor daden van groot banditisme tegen grootwarenhuizen.

Burn herinnerde zich later in dat verband de bloedige ‘hold-up’ op het Delhaize-warenhuis in Aalst, waar op 9 november ’85 acht mensen werden doodgeschoten. Na het zien van een bericht erover in de Latijns-Amerikaanse pers telefoneerde Mendez naar België en werd hij zeer zenuwachtig. “Zo erg dat hij kalmeermiddelen moest nemen”, aldus Burn.

Gedurende die zakenreis naar Latijns-Amerika eind ’85 telefoneerde Mendez herhaaldelijk naar zijn echtgenote Danièle Daniels. “Hij vroeg me om inlichtingen over de Bende van Nijvel en had angst dat de bende één van zijn gestolen wapens zou gebruiken”, aldus Danièle Daniels jaren later.

Begin 1986 wordt Mendez vermoord. Burn zei later het motief van de moord op Mendez niet te kennen, maar er wel van overtuigd te zijn dat het “om een precieze reden” ging. “Mendez werd een gevaar voor andere personen.”

Meer lezen? Dat kan onder andere hier.


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More