Wil Erdogan IS-strijders vernietigen of bevrijden?

Turkije bestookt gevangenis met de kopstukken van Islamistische staat.

Koerdische autoriteiten melden dat Turkse troepen de Chirkin-gevangenis In Qamishli hebben bestookt om IS-criminelen te helpen ontsnappen. Daarmee is het startschot gegeven van de een de media-oorlog waarin de buitenwereld moet proberen te achterhalen wie de waarheid spreekt en wie niet. In de Chirkin-gevangenis zitten de meest gevaarlijke  strijders van de Islamitische Staat uit meer dan 60 landen. De Koerden zeggen dat de gevolgen niet te overzien zullen zijn wanneer deze misdadigers weer op vrije voeten komen.

Turkije aan de andere kant beweert dat ze er alles aan zullen doen om de IS te vernietigen. Niettegenstaande dreigt Erdogan vandaag in een toespraak ermee de deuren naar Europa open te zetten voor de Syrische vluchtelingen. “Wij zullende poort openen en 3,6 miljoen vluchtelingen naar jullie sturen, als er kritiek komt op onze acties”, was de boodschap voor het Westen.

Het is niet de eerste keer dat hij deze dreiging uit, maar nu Erdogan in staat van oorlog is, zou dit dreigement wel eens concreet kunnen worden. Een oorlog kost geld en de EU had Turkije financiële steun beloofd voor de terugkeer van de Syriërs. “Als het Westen de Turkse controle over Noord-Syrië bestempelt als een invasie, gaan de deuren open”, aldus een zelfzekere Erdogan.

De Turkse president is iemand van de directe taal, ook voor de Arabische wereld had hij een waarschuwing. Volgens hem is de inval in Syrië net bedoeld om de territoriale integriteit van Syrië te behouden en niet omgekeerd.  Tot slot had hij nog een woordje voor Saudi-Arabië dat volgens hem een moordenaar is eigen land. “Kijk eens in de spiegel”, zei Erdogen. Wie heeft Jemen in de ellende gestort?”

En het is nog maar pas begonnen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More