Wie zijn de grote profiteurs van de Coronacrisis?

EXCLUSIEF VOOR ABONNEES

De Coronacrisis doet veel mensen pijn, maar zeker niet iedereen ziet af. Een bepaalde groep in de maatschappij profiteert er zelfs lustig van. Wie? En vooral: wat kunnen we daaraan doen?

Stel je even voor: Jeff Bezos, de grote baas van Amazon, wordt wakker en voelt zich die dag extreem vrijgevig. Hij denkt: ‘Die werknemers van mij hebben me de laatste jaren, en zeker tijdens de pandemie, zó veel geld opgebracht; ik ga iets terug doen’. 

Hij kiest ervoor om hen, in plaats van een pot choco, een bonus te geven. Dan zou hij zomaar kunnen beslissen om zijn 867.000 werknemers meer dan 100.000 dollar uit te keren. Dat kan tellen.

We horen je nu al denken: “ja ja, leuk statistiekje, maar niemand gaat zomaar al z’n rijkdom weggeven. En waarom zou hij ook? Dat is populistische praat.”
Maar wat zou je ervan zeggen als je weet dat hij na dat overdreven bonusrondje nog exact evenveel geld zou over hebben als aan het begin van de pandemie? 

Een op flessen getrokken voorbeeld om maar aan te geven: hij heeft goed geboerd het voorbije jaar.
En dat is goed voor hem natuurlijk, hé. Zijn bedrijf biedt nu eenmaal een enorm nuttige dienst aan, die tijdens deze pandemie nog veel belangrijker werd. Dus het feit dat hij er een stevige duit aan overhoudt is niet meer dan terecht.

Maar tegelijk is de tijd nu aangebroken om als maatschappij eens diep na te denken over de vraag: ‘hoe kunnen we al die rijkdom, zeker in crisistijden, een beetje eerlijker te gaan verdelen?’ 

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee?
Log hier in
en krijg toegang tot alle artikels en digitale magazines.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More