Wie zegt dat huizen goedkoper worden, liegt

De afschaffing van de woonbonus is boerenbedrog.

De nieuwe Vlaamse regering liet het tussen de lijnen eigenlijk al lezen dat het afschaffen van de woonbonus en het verlagen de registratierechten op termijn zou opbrengen. Met andere woorden dat op termijn de huizen duurder worden. Het Nieuwsblad liet een makelaar aan de hand van voorbeelden een berekening maken. De resultaten zijn schokkend. Dat men het nieuws durft te verspreiden dat er een rush komt op de vastgoedmarkt omdat het zoveel goedkoper wordt, is schandalig.

De cijfers van de Immotheker Finotheker::

– Een alleenstaande die een eigen appartementje wil aankopen van 210.000 euro en daarvoor 185.000 euro leent (90% van het aankoopbedrag) op een termijn van 25 jaar, wint bij de aankoop zo’n 1.000 euro maar verliest op termijn 18.399 euro.

– Een koppel dat een eigen woning aankoopt van 280.000 euro en daarvoor 250.000 euro leent, wint bij de registratie 2.800 euro, maar verliest op termijn maar liefst 36.598 euro. 

– Een koppel met drie kinderen verliest het meest. Als zij een huis kopen ter waarde van 390.000 euro en een lening aangaan van 350.000 euro, verliezen ze op termijn 36.880 euro. 

– Als een alleenstaande ouder met kinderen diezelfde woning koopt als het koppel met kinderen, verliest die ene ouder op termijn ‘maar’ 16.490 euro.

Alleen huizen die meer dan 2 miljoen euro kosten, zouden met de verlaging van de registratierechten en het verdwijnen van de woonbonus winst maken. Nochtans beweert de Vlaamse regering door de verlaging van de registratierechten de huizen goedkoper te maken. In bovenstaande oefening levert die korting via de registratierechten 1.000 tot 3.900 euro op. Aan het einde van de rit is dat verwaarloosbaar klein.

“Jullie zouden je moeten schamen”, zou Thunberg zeggen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More