Inloggen

Log in of maak je account aan.

Wachtwoord vergeten? Registreren
Registreren
Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Registreren
Start Magazines Zoeken Shop Rubrieken

Wie rijdt er nu nog met winterbanden rond?

Stefan Lambrechts - 29-07-2019

Wat eigenlijk niet zo’n goed plan is: wij vertellen je waarom.

Uitgerekend tijdens de voorbije hittegolf viel het ondergetekende nog op: desondanks de mussen zowat gebraden van het dak vallen, rijden er nog heel wat auto’s rond met winterbanden. Blijkbaar moet dat bij onze noorderburen ook opgevallen zijn, want daar deed BOVAG – Bond Van Automobielhandelaren en Garagehouders – een steekproef in de steden Zwolle, Eindhoven en Utrecht. De resultaten van die steekproef zetten ze om naar nationale cijfers, waarna ze besloten dat er (minstens) een half miljoen Nederlanders rondrijdt met winterbanden.

In ons land is zo’n onderzoek niet gebeurd, maar zoals reeds aangehaald: ook hier zie je hartje zomer nog steeds mensen met hun winterbanden rondrijden. Waarom? Waarschijnlijk geen tijd of geen zin om even te wisselen. Of misschien vinden ze het niet zo nuttig om hier centjes aan te spenderen. Toch zijn er genoeg redenen om ‘s zomers gewoon op zomerbaden te rijden.

Winterbanden zijn duurder dan zomerbanden. Als we even naar de grote merken kijken, scheelt dit zo’n twintig tot dertig procent. Het is dus beter voor je portemonnee om ze enkel in de winter, dan zomer én winter te verslijten.

Het verschil in prijs komt voornamelijk door de samenstelling van de band. Winterbanden hebben een zachtere compound. Daardoor slijten ze ook nog eens sneller. Vooral in de zomer, wanneer het asfalt warm is.

Met winterbanden heb je in de zomer een minder goede wegligging en een langere remafstand. Dat komt door het feit dat het profiel van een winterband speciaal ontworpen is voor gebruik in de sneeuw. Daarom is er minder raakvlak en is een winterband heel wat minder effectief op een droge, warme rijbaan.

Er zijn daar praktijktests mee gedaan. Als het vijftien graden Celsius warm is, staat een auto met zomerbanden die tegen 50 km/u rijdt, gemiddeld na twaalf meter stil. Bij een auto met winterbanden is de gemiddelde remafstand zo’n vijftien meter.

Bij 35 graden Celsius is die remafstand met een zomerband nog steeds ongeveer twaalf meter. Met een winterband komt dit op negentien meter. Dat is zeven meter extra, bij een snelheid van slechts 50 km/u…

Zomer Winterbanden

Reacties

Resterende karakters 500
Nieuwsbrief Mis nooit meer het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en boeiende verhalen van P-magazine! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Zoeken