Wie in Antwerpen nog feest, verschijnt sowieso voor de rechter

Leve de verklikkersmaatschappij!

In Laken vond de politie – in een loods van meer dan 200 vierkante meter – meer dan honderd feestende gasten, inclusief waterpijpen en capsules lachgas. Een brug te ver voor de overheid. Want niet alleen in Brussel werd er clandestien gefeest, vanuit het hele land kwamen er meldingen van verboden feestjes.

Overal volgt er een kat-en-muisspelletje met de politie, en overal is de creativiteit voor het verzinnen van smoesjes groot. Mensen verstoppen zich in dozen, op het dak, in het bad, of kruipen in bed en doen alsof ze slapen.

In Antwerpen wordt volgende week een eerste lading van 122 dossiers – van in totaal 17 feestjes – behandeld op speciale themazittingen van het parket. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) is niet de enige die roept om een strengere aanpak, maar zijn stad gaat wel maatregelen nemen. Wie in Antwerpen – en in de rest van de provincie – op een feestje wordt betrapt, moet sowieso voor de rechter verschijnen en riskeert een gevangenisstraf van 8 dagen tot 3 maanden en boetes die kunnen oplopen tot 4.000 euro.

Volgens minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) moeten de boetes overal omhoog naar 750 euro. Hij vreest dat er veel feestjes onder de radar blijven.

Of repressie helpt, is twijfelachtig. Het risico om betrapt te worden is een deel van het spel. Wat geheim of illegaal is, heeft vaak een grote aantrekkingskracht, zeker voor jongeren.

De feestjes hebben een verzurend effect op de maatschappij. Enerzijds geven ze een signaal van straffeloosheid. Maar anderzijds installeren we met dit gedrag een verklikkersmaatschappij waar repressie de regel wordt. De politie bevestigt dat dagelijks wordt geklikt door verontrustte buren. Maar de grens tussen burgerzin en verklikken is vaak heel dun. Wie nog een openstaande rekening heeft met een vervelende buur, vindt gemakkelijk het nummer van de politie.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More