Wie had dat gedacht: WHO-speurders vinden niets in China

“Het dier dat het virus overdroeg aan de mens is nog niet gevonden.”

Een jaar nadat de ellende begon, stuurde de WHO enkele speurders naar China om te gaan uitpluizen hoe dat daar allemaal in zijn werk ( en fout) ging. Een klein beetje erg laat, niet? Wanneer je een schurkenstaat als China – waar sjoemelen en liegen een nationale sport is – een jaar de kans geeft om alles klaar te zetten voor wanneer de vrolijke jongens en meisjes van de WHO eens komen kijken, dan zal het niemand verbazen dat hun bevindingen waardeloos zijn.

Rara, de wetenschappers hebben de oorsprong van het virus niet kunnen achterhalen. Ze komen wel met de mededeling dan een “laboratoriumincident onwaarschijnlijk is.” China stond lang wantrouwig tegenover het idee om een delegatie van de Wereldgezondheidsorganisatie toe te laten om wetenschappelijk onderzoek te doen naar de oorsprong van COVID-19 in Wuhan. Maar met deze conclusie is iedereen happy. China treft geen schuld en de wetenschappers hoeven niet voor hun leven te vrezen.

De wetenschappers zijn voor hun onderzoek een maand in China geweest, waarvan 14 dagen in hun hotelkamer in quarantaine. Daarna hebben ze onder meer de markt in Wuhan bezocht. Vleermuizen hebben ze daar echt niet meer aangetroffen.

De geleerde koppen achten een directe sprong van de vleermuis op de mensen weinig waarschijnlijk, en zijn nu op zoek naar andere dieren die een tussenhost zouden kunnen zijn geweest. Het schuldige dier is echter nog niet gevonden. Een derde mogelijkheid is dat het virus de mens bereikte via bevroren voedsel. In dat geval krijgen ze een standbeeld in China, want dan zou het virus ook wel eens van ergens anders kunnen komen.

Ze blijven verder zoeken.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More