Wie gaat shoppen in Nederland moet 10 dagen in quarantaine

We mogen weer naar het buitenland, maar …

Vanaf vandaag is er geen reisverbod meer, maar voor de overheid ben je dan nog wel altijd een roekeloze burger. Reizen wordt uitdrukkelijk afgeraden. Het is onder druk van Europa dat het Overlegcomité de reisregeltjes versoepelde. Maar dat wil niet zeggen dat je zonder meer even de grens over mag. Het verschilt van land tot land.

Van alle buurlanden doet Luxemburg het minst moeilijk. Je zal niet extra gecontroleerd worden en je moet je niet laten testen. Wie binnen de 48 uur terug in het land is, hoeft geen Passenger Locator Form in te vullen en je hoeft niet in quarantaine.

Naar Duitsland kan je beter niet gaan. Het land is nog in quarantaine en winkelen zit er niet in, want alle niet-essentiële winkels zijn dicht. Je moet je ten vroegste 48 uur voor vertrek of ten laatste 48 uur na aankomst laten testen, er is een meldplicht en je moet (positief of niet) tien dagen in quarantaine.

Ook in Frankrijk zit funshoppen er niet in. Niet alle winkels zijn open, winkelcentra van meer dan 10.000 vierkante meter zijn gesloten. Wie de grens oversteekt, moet een negatieve coronatest kunnen voorleggen die hooguit 72 uur oud is.

In Nederland ten slotte, zitten ze al een golf verder dan in Frankrijk: de vierde golf. Wie met de auto de grens oversteekt, moet geen recente negatieve PCR-test te kunnen tonen, maar je moet wel tien dagen in quarantaine. Als de testuitslag op dag vijf negatief is, kan de quarantaine worden verbroken. Er zijn een paar uitzonderingen voor grensbewoners, maar shoppen wordt niet als een uitzondering beschouwd. Bovendien mag je alleen een niet-essentiële winkel binnen als je vier uur op voorhand een afspraak hebt gemaakt.

De Croo heeft zichzelf populair gemaakt met het opheffen van het reisverbod, maar meer dan een dooie mus is het niet.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More