Wie een Tesla koopt, doet ongevraagd mee aan Big Brother

Privacy-problemen met ingebouwde camera.

Het Model 3 en Model Y van Tesla heeft een (bijna) onzichtbare camera in de achteruitkijkspiegel. Het ding is normaal gezien standaard uitgeschakeld, maar kan ook van op afstand worden ingeschakeld, en niet alleen door de eigenaars van de auto. Het is theorie, maar het is mogelijk. De geschiedenis leert ons dat wat theoretisch mogelijk is, ook gebruikt wordt, en niet alleen door mensen met goede bedoelingen. In theorie is een verzekeringsmaatschappij een organisatie met goede bedoelingen, maar is dat ook nog zo als zij de camera’s van haar klanten mogen raadplegen?

Musk heeft laten weten dat de camera’s een nuttige tool zijn in het onderzoek van Tesla naar zelfrijdende technologie. Wanneer de camera wordt ingeschakeld, kan Tesla de beelden naar eigen zeggen gebruiken voor onderzoek. De vraag is of de consument dat wel wil. Verschillende Amerikaanse websites raden Tesla-rijders die niet het risico willen lopen dat er wordt meegekeken daarom aan om de camera niet aan te zetten en deze voor de zekerheid maar af te dekken met een stukje tape. Mooi, rijd je rond in een auto van 50.000 euro (en meer), met tape op de spiegel. Want Big Brother zou wel eens mee kunnen kijken.

Het is een slappe koord die balanceert tussen nut en misbruik. Willen we gewaarschuwd worden als de technologie detecteert wanneer we vermoeid zijn en dreigen in slaap te vallen? Misschien. Maar willen we dat de verzekeringsmaatschappij en de politie dat ook weten?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More