WHO wijzigt de definitie van ‘groepsimmuniteit’

Straks moet iedereen nog gevaccineerd worden tegen een snotvalling!

De WHO is gedurende de hele coronacrisis niet altijd even positief in het nieuws geweest. Toen bijvoorbeeld bleek dat communistisch kameraadschap belangrijker was dan de wereldgezondheid, was Trump het helemaal beu.

Maar het kan natuurlijk nog straffer. Nog niet zolang geleden was het namelijk de natuur die een en ander over het gedrag van virussen bepaalde, maar sinds kort bepaalt de WHO dat.

‘Groepsimmuniteit’ heeft namelijk altijd als volgt omschreven gestaan op de website van WHO:

Groepsimmuniteit is de indirecte bescherming tegen een infectieziekte, die bereikt wordt door ofwel een vaccinatie, ofwel door immuniteit die ontwikkeld werd door een voorafgaande infectie. Dit betekent dat zelfs mensen die niet besmet geraakten, immuun zijn omdat de mensen rondom hen dat zijn.”

Maar vanaf nu is groepsimmuniteit door ‘natuurlijke’ immuniteit blijkbaar plots onmogelijk geworden. De nieuwe definitie is namelijk:

De term ‘groepsimmuniteit’ wordt gebruikt wanneer een populatie wordt beschermd tegen een bepaald virus, wanneer een vaccinatiedrempel wordt bereikt.

Groepsimmuniteit wordt bereikt door mensen te beschermen tegen een virus, niet door ze er aan bloot te stellen.

Vaccins trainen ons immuunsysteem om eiwitten te maken die ziekten bestrijden, ook wel bekend als antilichamen, net als dat zou gebeuren wanneer we worden blootgesteld aan een ziekte, maar vaccins werken zonder ons ziek te maken. Gevaccineerde mensen worden beschermd tegen het krijgen van de ziekte in kwestie en het doorgeven ervan, waardoor eventuele transmissieketens worden verbroken.

Met groepsimmuniteit wordt de overgrote meerderheid van een populatie gevaccineerd, waardoor de totale hoeveelheid virus die zich in de hele populatie kan verspreiden, wordt verminderd. Als gevolg hiervan hoeft niet elke persoon te worden gevaccineerd om te worden beschermd, waardoor kwetsbare groepen die niet kunnen worden gevaccineerd, veilig worden gehouden.

Het percentage mensen dat antilichamen nodig heeft om groepsimmuniteit tegen een bepaalde ziekte te bereiken, verschilt per ziekte. In geval van mazelen moet bijvoorbeeld ongeveer 95% van de populatie worden gevaccineerd. De overige 5% wordt beschermd door het feit dat mazelen zich niet verspreiden onder degenen die zijn gevaccineerd. Voor polio is de drempel ongeveer 80%.

Het bereiken van groepsimmuniteit met veilige en effectieve vaccins maakt ziekten zeldzamer en redt levens.

De moraal van het verhaal? Ons immuunsysteem is blijkbaar niet meer in staat om virussen te overwinnen. Dit jaar moet iedereen om een coronaspuit, moeten we ons volgend jaar dan laten vaccineren tegen een snotvalling?

1

Image 1 of 2

 
 
 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More