WHO-team gaat oorsprong corona onderzoeken in China

Snuffelen in leugens.

Terwijl de wereld moord en brand schreeuwt over de bestorming van het Capitool en de opzwepende taal van Trump, cultiveert China schaamteloos de kunst van de leugen. Vorige week zijn in Hongkong ruim 50 oppositieleden opgepakt op verdenking van subversie. Ze kunnen levenslang krijgen door de nieuwe Nationale Veiligheidswet. Geen Westerse haan die er naar kraait.

Ex-premier Wilmès zei in ‘De Zevende Dag’ dat ze niet had geslapen van de bestorming van het Capitool. Dat China de oppositie opsluit, zorgde evenwel niet voor slaapproblemen want – zo merkt Wilmès op – Europa heeft het scherp veroordeeld en eist de vrijlating. Einde verhaal.

In Wuhan werd een journaliste veroordeeld tot 4 jaar cel voor haar verslaggeving over de corona-uitbraak in de stad. Er mocht van het regime niet bericht worden over de uitbraak. Via de sociale media schreef ze over wat er misliep in de miljoenenstad. Haar arrestatie was nauwelijks een voetnoot in de media.

Sinds pakweg mei vorig jaar kwam er nauwelijks nog corona-nieuws uit China. Tenzij wat propaganda-materiaal dat moest aantonen dat zij het virus overwonnen hadden en dus – met stip – het beste en meest efficiënte land ter wereld zijn. Ondertussen weten we dat er geknoeid is met de cijfers, maar geen hond, geen Twitter die zich daar druk om maakt.

Donderdag gaat een team onderzoekers van de WHO naar China om samen met Chinese wetenschappers opzoek te gaan naar de oorsprong van het coronavirus. Het is nog niet duidelijk of het team ook naar de metropool Wuhan reist, waar het Sars-CoV-2-virus ruim een jaar geleden voor het eerst was ontdekt. De onderzoekers zullen bovendien snel moeten werken, want het Chinese nieuwjaar komt eraan en dan is alles gesloten.

De zoektocht naar de oorsprong van het virus is politiek een heel heikele zaak. China wil niet worden aangewezen als verantwoordelijke voor de pandemie, laat staan opdraaien voor de schade. Het communistische paradijs is vooral bezig met twijfel zaaien. Ze verwijzen naar berichten dat er al eerder mogelijke besmettingen waren in andere landen en dat het virus op diepgevroren producten werd gevonden, wat een aanwijzing is dat het uit buitenland afkomstig zou kunnen zijn.

De kans dat de WHO in China bewijzen vindt van de oorsprong van het virus in China, is even groot als dat ze er bewijzen aantreffen dat Sinterklaas bestaat.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More