Inloggen

Log in of maak je account aan.

Wachtwoord vergeten? Registreren
Registreren
Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Registreren
Start Magazines Zoeken Shop Rubrieken

Wetenschappers weten dat ze het niet weten

Redactie - 18-05-2020

Wat weten nu eigenlijk over antistoffen?

We hangen af van de bevindingen van wetenschappers en experten. Maar wat als die mekaar tegenspreken of wanneer ze hun uitspraken herzien? Ondertussen vindt iedereen zichzelf expert en kijken we naar mekaar om meewarig het hoofd te schudden dat de buurman er niets van begrepen heeft. Maar als dan blijkt dat ook de expert - van wie wij onze menig hebben - moet toegeven dat hij het niet of fout begrepen heeft, waar staan we dan?

Bij het beging van de crisis werd ons verteld dat je maar één keer Covid-19 kon krijgen. Maar langzaam sijpelde het nieuws binnen van patiënten die opnieuw besmet waren. Aanvankelijk werden die berichten geklasseerd in de schuif fake nieuws. Maar als ook de betrouwbare media als BBC, CNN en Fox met alsmaar nieuw gevallen kwamen, begon men te twijfelen.

Volgens Viroloog Van Gucht kan je de meeste infectieziekten maar één krijgen, omdat je na de eerste besmetting immuniteit opbouwt. Op basis van dat gegeven ging men in Groot-Britannië bij het begin van de crisis voor de controversiële groepsimmuniteit. Een piste die ze niet veel later verlieten, met alle gevolgen vandien. Van Gucht blijft echter zweren bij zijn theorie van de eenmalige besmetting en stelt dat het wel eens zou kunnen dat de mensen die ‘hervallen’ eigenlijk nog niet helemaal virusvrij waren.

Viroloog Johan Neyts van het Rega Instituut echter, zegt in het VRT NWS dat hij daar helemaal niet zeker van is. “Op dit moment zien we overal ter wereld dat mensen antistoffen aanmaken na een infectie met het nieuwe coronavirus. Maar de vraag is: beschermen die antistoffen tegen de infectie, hoezeer doen ze dat, en hoe lang?”

Bij de eerste Belgische patiënt, Philip Soubry, werden er na afloop van zijn infectie geen antistoffen aangetroffen. Vreemd? De uitleg van de virologen is nog veel vreemder. “De vraag is: heeft die patiënt echt geen antistoffen, of heeft de test het niet opgepikt?” Het testmateriaal zou nog te nieuw zijn om echt betrouwbaar te zijn.

Waar staan we dan? Men weet het niet of je immuun bent na besmetting en mocht je immuun zijn, dan weet men ook niet voor hoelang.

Misschien is het beter dat we soms niet te veel weten, en ons gewoon aan de regels houden.

Corona Steven van gucht. Immuniteit

Reacties

Resterende karakters 500
Nieuwsbrief Mis nooit meer het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en boeiende verhalen van P-magazine! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Zoeken