Wetenschap begrijpt steeds beter waarom bloedgroep rol speelt bij Covid-19

Sinds het begin van de coronacrisis werd duidelijk dat er een mogelijk verband is tussen de besmettelijkheid van het nieuw coronavirus en de bloedgroep van de persoon.

Onderzoek van Sean Stowell en zijn collega’s levert een bijkomend stukje van de puzzel. (The SARS-CoV-2 receptor-binding domain preferentially recognizes blood group A in Blood Advances).

Onderzoekers vonden dat het nieuw coronavirus (SARS-CoV-2) zich vooral aangetrokken voelt tot het bloedgroep A-antigeen dat op ademhalingscellen wordt aangetroffen. De onderzoekers richtten zich meer specifiek op een eiwit op het oppervlak van het SARS-CoV-2 virus (het receptor binding domain of RBD), het deel van het virus dat zich hecht aan de gastheercellen.

In dit laboratoriumonderzoek bekeek het team hoe de SARS-CoV-2 RBD interageerde met ademhalings- en rode bloedcellen in A-, B- en O-bloedgroepen.

De resultaten toonden aan dat de SARS-CoV-2 RBD een sterke voorkeur had voor binding aan bloedgroep A die op ademhalingscellen wordt gevonden, maar geen voorkeur had voor rode bloedcellen van bloedgroep A of andere bloedgroepen die op ademhalingscellen of rode bloedcellen werden gevonden.

De voorkeur van de SARS-CoV-2 RBD om het bloedgroep A-antigeen in de longen van mensen met bloedgroep A te herkennen en eraan te hechten, kan volgens de auteurs van de studie inzicht geven in het mogelijke verband tussen bloedgroep A en COVID-19-infectie. Het onderzoek werd gepubliceerd op 3 maart.

Een Frans artikel over het onderzoek verscheen hier. Het volledige artikel staat hier.


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More