Weten we nu na de paaspauze dat we het niet weten?

Iedereen heeft zijn ding gedaan zodat De Croo straks kan beslissen.

Premier Alexander De Croo (Open Vld) wil straks nog eerst snel even – voor het Overlegcomité – von der Leyen een stoel aanbieden bij Pfizer. Ze komt eens kijken. Nu ja, zo belangrijk is het Overlegcomité nu ook weer niet, dat kan gerust een uurtje later beginnen. Om drie uur dus. Bovendien is het grote werk al geleverd.

Alle experten hebben ons ondertussen gewaarschuwd. De voorspellingen vliegen ons alweer rond de oren. Terugkijken en leren, gebeurt niet of nauwelijks, we leven blijkbaar in de toekomst. De paaspauze zou “de korte pijn” zijn. Het enige wat nu weten, is dat ze het niet weten.

Marc Van Ranst vergelijkt het dagelijks aantal doden met de aanslag op Zaventem. Sinds de lezing in Chatam van Van Ranst weten we dat we zijn onheilspellende berichten met een bus zout moeten nemen. Tijdens die lezing vertelt hij onder meer dat hij om strategische redenen aanwezig was op de begrafenis van een griepdode (Mexicaanse griep) en daarmee gespeelde empathie toonde. “Ik ging naar de eerste begrafenissen. Je moet zeer stil zijn. Achterin zitten…het toont dat je meeleeft en ik denk dat dit op dat moment vrij belangrijk is”, aldus Van Ranst tijdens de pandemie-marketingtraining in 2019. De vergelijking met de aanslag lijkt dan ook uit zijn handleiding voor de aanpak van een pandemie te komen. Of zoals hij het zelf toegaf in de bijzondere Covid-commissie: “Maak ze ongerust.”

Nieuwe opstoot in juni en juli als we te vroeg te veel versoepelen”, klinkt het in ‘De Morgen’. Woorden van Van Gucht. Hij vindt het plan voor de cultuur- evenementensector iets “te ambitieus” en verschuift alles naar (ten vroegste) juni.

En dan is er natuurlijk nog de Indiase variant. Komt die toch wel net voor het Overlegcomité het land binnenwaaien! Een groep van 43 studenten uit India die naar Leuven kwam voor een verplegersopleiding, zit in quarantaine. “Een aantal van de Indiase studenten was al gevaccineerd. Toch zijn ze besmettelijk”, aldus (alweer) Van Ranst. Moeten we op onze hoede zijn? Zeer zeker? Moeten we het relativeren? Zeer zeker. In India zijn er 2.000 sterfgevallen per dag. Wat zegt zo’n cijfer. In de Indiase steden leven ze als sardines in een blik. Er zijn bijna anderhalf miljard Indiërs.

Nu goed, De Croo zal straks wat knopen moeten doorhakken. Wij voorspellen een status quo, verontwaardiging bij de experten en een beteuterde Frank Vandenbroucke die zijn zin niet kreeg.

 

 

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More