“West-Vlaanderen moet niet boeten voor de broeihaarden van de moslimgemeenschap in Brussel”

“Stop met de economie kapot te maken en de bevolking nodeloos te straffen.”

De kritiek op de Nationale Veiligheidsraad van gisteren is niet mals. Al voor de bijeenkomst van de Veiligheidsraad kwam er stevige kritiek van Franstalige kant. Een dag later is expert Jean-Luc Gala, hoofd van het universitaire ziekenhuis Saint-Luc, vernietigend over de genomen beslissingen. “Pure onzin. Pure chaos. Wanbeleid”, aldus gala. Hij herhaalt dat er van een tweede golf geen sprake is en dat er in zijn eigen afdeling nauwelijks met het virus besmette patiënten zijn.

In een gesprek met Het Nieuwsblad spreekt hij uit wat niet mag gezegd worden. “Uiteraard zijn er in Brussel broeihaarden, met name in de moslimgemeenschap, en die broeihaarden moeten we prioritair aanpakken. Ik pleit voor een gerichte, constructieve, niet-stigmatiserende aanpak en ben daarover reeds in dialoog met de allochtone gemeenschap. Er schuilt een socio-economische problematiek achter, een taalbarrière ook, een culturele factor, en een probleem van densiteit in bepaalde woonwijken. We moeten die Turken, Marokkanen en Congolezen bereiken en het probleem lokaal aanpakken. En niet pro forma de hele bevolking nodeloos pesten. Waarom moet men in West-Vlaanderen verregaande maatregelen opleggen, en mensen op het strand verplichten mondmaskers te dragen, wanneer het brandt in bepaalde Brusselse wijken?”

Hij ergert zich mateloos aan het feit dat virologen op de Vlaamse tv de grote ster uithangen en bovendien een enorme invloed hebben op de politieke besluitvorming. Gala pleit voor meer contactonderzoek en het streng en alert aanpakken van lokale brandhaarden. Volgens de professor zullen er straks veel meer mensen lijden als de economie volledig onderuit gaat. 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More