Werd het werfongeval in Antwerpen veroorzaakt door een taalprobleem?

Een derde van alle bouwvakkers in ons land zijn buitenlanders.

Naar aanleiding van de ingestorte school in Antwerpen vraagt de bouwvakbond ACVBIE aandacht voor het probleem van detachering. De vijf arbeiders die gestorven zijn bij de instorting van een werf in Antwerpen, hebben de Portugese en Roemeense nationaliteit. Een aannemer kan een onderaannemer aannemen uit Roemenië, maar die kan op zijn beurt ook nog eens een andere zelfstandige inschakelen uit Rusland of Oezbekistan. Zo krijg je een situatie die gewoon niet te reguleren valt.

“Door die hele ketting van onderaannemers is controle moeilijk. Werknemers kennen vaak onze taal, regels en veiligheidsvoorschriften niet”, zegt Patrick Vandeberghe van ACVBIE in ‘Het laatste Nieuws’.

Gebrek aan controle is gevaarlijk. Ons land staat vol met werven die kampen met de problemen van de toren van Babel: spraakverwarring. Van de 200.000 bouwvakkers in ons land is een derde afkomstig uit het buitenland. Elk jaar vallen er gemiddeld 13 doden op werven. Dat is één per maand. De situatie is wel verbeterd. Tussen 2014 en 2019 het aantal arbeidsongevallen in de bouw met minstens één dag arbeidsongeschiktheid met 14% gedaald. Maar in het totaal gebeuren er elk jaar 15.000 arbeidsongevallen.

Het probleem is dat we te weinig bouwvakkers hebben in ons land en verplicht zijn om in het buitenland te rekruteren. Er zouden nogal wat klusjes zijn waar Vlaamse handen zich niet willen aan vuil maken. Het is dus niet zomaar omdat ze goedkoper zijn. De schaarste is pas in tweede instantie een financieel voordeel, lezen we op Twitter.

Dat neemt niet weg dat er aan het taalprobleem en de veiligheid kan en moet gesleuteld worden.

“Begrijp mij niet verkeerd: het is niet bedoeling om buitenlandse werkkrachten uit ons land te weren”, zegt de vakbondsvoorzitter in ‘Het Laatste Nieuws’. “Maar er moet een betere registratie komen, gaande van wie voor wie werkt tot welke taal ze spreken. En we moeten ons echt gaan focussen op de juiste doelgroep en hen de nodige opleiding geven.”

We kunnen dit cynisch samenvatten als: werk aan de winkel.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More