Welk groot geheim ligt er onder de ijskap van Antarctica?

EXCLUSIEF VOOR ABONNEES

De zuidpool ligt verstopt onder een serieus pak ijs dat op sommige plaatsen wel vier kilometer dik is. Maar onlangs stelde satelliet GeoEye-1 wat vast; diep onder de ijslaag zit iets gigantisch. Maar wat, en wie heeft het daar achtergelaten?

Januari 2012. GeoEye-1 zweeft over de enorme witte vlakte van Antarctica en schiet nauwkeurige plaatjes. In het oosten van de zuidpool, de meest onherbergzame plek op deze aardkloot, doet de satelliet een eigenaardige ontdekking. Er zit iets diep onder het ijs verborgen. Uit een nauwkeurige analyse van de beelden blijkt dat het een reusachtige formatie is, met een diameter van ruim honderdtwintig meter.

Wetenschappers breken er hun hoofd over. Sommige hebben een plausibele uitleg. Door de opwarming van onze planeet, smelt het poolijs sneller dan een vanille-ijsje onder een zonnebank. Daardoor ontstaan scheuren in het ijs en worden er onder de bevroren watermassa meren gevormd. Tel daar nog de krachtige wind op de zuidpool bij en voilà: Moeder Natuur heeft daar een kunstwerk van formaat gecreëerd.

Dikke zever, zo zeggen andere onderzoekers. “Je zou zeggen dat dit door mensenhanden gemaakt is”, aldus archeoloog Mark Altaweel. “De ringen van de structuur doen denken aan de muren van een soort complex. Alsof het ontworpen is.” Maar dan resten natuurlijk nog wel enkele vragen. Wie heeft het ontworpen? En waarom? En wanneer? Daar zijn verschillende theorieën over, die we voor jou op een rijtje zetten.

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee?
Log hier in
en krijg toegang tot alle artikels en digitale magazines.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More