Weinstein: seksueel roofdier of slachtoffer?

Nog geen unaniem oordeel van de jury.

Een jury van twaalf moet oordelen of Harvey Weinstein schuldig is inzake de drie aanklachten van seksueel misbruik die tegen hem lopen, maar heeft op hun eerste dag na de slotpleidooien het gerechtsgebouw verlaten zonder dat ze tot een unaniem oordeel kwamen.

Harvey Weinstein  is door meer dan 80 vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag. Hij wordt afgeschilderd als een seksueel roofdier dat, als machtigste producent van Hollywood, zich liet bedienen door actrices die hij vergoedde met een rol in één van zijn films. Zijn advocaten blijven volhouden dat hij een slachtoffer is van manipulerende vrouwen.

Het proces waar de jury zich nu over moet uitspreken, gaat ‘slechts’ over drie verkrachtingen. Een 12-koppige jury moet beslissen of Weinstein al dan niet levenslang de cel in moet. Het is echter niet evident om unaniem tot een uitspraak te komen. In principe wordt van de jury verwacht dat ze dit elke dag doen van 9:00 uur tot 16:30 uur op doordeweekse dagen. In het weekend zijn ze vrijgesteld van hun juryplicht. De zaak wordt pas afgesloten als er een unaniem oordeel op tafel ligt.

De kans dat hij vrijuit gaat is klein. Van zodra deze zaak is afgelopen, mag de godfather van Hollywood zich ergens anders voor soortgelijke feiten gaan verantwoorden.

Toch laat mister-#metoo het niet aan zijn hart komen. Op de vraag hoe hij zich voelde, toen hij op weg was naar de rechtbank, antwoordde hij aan een journalist: “Alles gaat prima met mij.”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More