We zijn bang voor de nieuwe varianten, maar bang waarvoor?

Wat mogen we nu geloven en wat niet?

Professor Herman Goossens twitterde net voor het Overlegcomité een verontrustend bericht. “Zeer zorgwekkende toename van de Britse variant” en “grote dreiging voor derde golf”. Die mededeling kwam ‘toevallig’ net voor de overheid de knopen zou moeten doorhakken en nieuwe beslissingen nemen.

Vrijdagochtend vergaderde Goossens zoals elke week met zijn Europese collega’s. “Wat we daar bespraken, was zeer zorgwekkend: de Britse variant is overal in opmars”, zegt hij. “Als het zo voortgaat, krijg je een situatie waarbij die dominant wordt. Het is niet zo dat hij de klassieke variant vervangt, hij komt er gewoon bovenop.” Maar verder dan dat komen we niet. Heel verwarrend allemaal. Wat doen we met de verklaring van gezondheidseconoom en epidemioloog aan de universiteit van Oxford, Koen Pouwels, die op 20 januari op ‘Radio 1’ zegt dat op basis van de resultaten van een grootscheeps Brits onderzoek – de Britse variant niet 70 procent, maar 30 procent besmettelijker is?

Wat weten we nu eigenlijk en wat weten we niet? Ook de Britse premier Johnson is zéér voorwaardelijk: “De nieuwe variant verspreidt zich niet alleen sneller, maar er lijkt nu ook enigszins bewijs te zijn dat de nieuwe variant die in Londen en in het zuidoosten werd vastgesteld, in verband kan worden gebracht met een hogere sterftegraad.” Of nog: “Deze gegevens zijn nog onzeker en we hebben geen erg goede inschatting van de precieze aard van de verhoogde sterfte, of het om een algemene verhoging gaat, maar het ziet er zo naar uit.”

En wat doen we met die andere varianten, de Zuid-Afrikaanse en de Braziliaanse die nog veel gevaarlijker ‘zouden zijn’ omdat zij het vaccin zouden omzeilen/negeren? Net voor kerstmis had de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock het over een Zuid-Afrikaanse mutatie die “bijzonder onrustwekkend” en “besmettelijker” zou zijn. Een bewering die Marc Van ranst toen in twijfel trok. “Ik durf niet met stelligheid zeggen dat de Zuid-Afrikaanse variant besmettelijker is”, zei de Vlaamse viroloog toen. “De grote factor is nog altijd de mens. Het gedrag van mensen tijdens de feesten in Zuid-Afrika doet het virus floreren.”

Wat weten we nu, en wat weten we niet? Of, wat moeten we geloven en wat niet?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More