We mogen moslims dankbaar zijn voor dalende corona-curve

Wij Vlamingen zijn dekselse hooligans. Maar gelukkig wonen er hier ook moslims, anders waren er inmiddels al miljarden slachtoffers gevallen.

Wij Vlamingen hebben lak aan regels. We doen er ook alles aan om achterpoortjes te vinden om al die regeltjes te omzeilen. Toen de lockdown werd aangekondigd, waren er velen die nog snel een lockdownfeestje hielden. Lap, dat was enkele dagen later al aan de cijfers te zien.

Paasweekend, inmiddels bijna zeven weken geleden. Er gold nog een strenge lockdown, maar het ging schitterend weer worden. Marc Van Ranst drong er op aan dat toch iedereen in zijn kot zou blijven, of hel en verdoemenis zouden ons wachten.

Maar niet iedereen bleef in zijn of haar kot. De viroloog voorspelde dat een week later de cijfers door het plafond zouden schieten door al die ongehoorzame burgers. Maar dat gebeurde niet.

Er werd beslist om vanaf het begin deze maand de lockdown-regels stapsgewijs af te bouwen. Dat was broodnodig voor onze economie. Virologen waren tegen. Als ‘t aan hen had gelegen, hadden we zeker nog een jaar in lockdown gebleven. Ze voorspelden andermaal dat de cijfers opnieuw zouden stijgen.

Maar ook die stijging blijft tot hiertoe uit, en Marc Van Ranst weet nu hoe dat komt. Omdat de moslims in ons land zich zo netjes aan de regels hebben gehouden: dat vertelt hij in Het Belang van Limburg.

Tijdens de ramadan gaan ze normaal naar de moskee, en komen ze samen met de hele familie. Dat mocht nu niet, en dat hebben ze ook niet gedaan. “De mensen hebben zich er gedisciplineerd aan gehouden. De lokale moslimverenigingen hebben fors ingezet op duidelijke communicatie over wat kan tijdens de ramadan. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. De curve blijft dalen en daar hebben de moslims hun steentje toe bijgedragen.”

Nu kunnen wij ernaast zitten, maar waren het aan het begin van de lockdown niet net de moslims die in Limburg – de zwaarst getroffen provincie van ons land – zorgden voor overvolle ziekenhuizen?

 
 
 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More